TERROR NULLIUS

TERROR NULLIUS

Regi:
Soda_Jerk
Lengde:
54m
År:
2018
Land:
Australia
Språk:
Engelsk (utekstet)
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

A weird, dazzling, kinetic, dizzyingly ambitious, sensationally mishmashed beast of an Australian film.

— The Guardian

Til dels politisk satire, øko-horror og road movie; Terror Nullius er en politisk hevnfabel som vil omskrive Australias nasjonale mytologier. Ved å binde sammen dokumentarisk impuls med de gærne plottene fra australske filmmanus skaper Soda_Jerk en revisjonistisk historie som åpner for et viljesterkt narrativt rom hvor filmfiksjon og historiske fakta pares med hverandre. De apokalyptiske leirene i Max Max 2 blir en flyktningleir, kjøttetende sau er omgjort til anti-koloniale opprørere og en feministisk motorsykkelgjeng går bananas på Mel Gibson.

Soda_Jerk er et to-persons kunstkollektiv som jobber et sted mellom dokumentar og spekulativ fiksjon. De er fundamentalt opptatt av politikken i bilder; hvordan de sirkuleres, hvem de gavner, og hvordan de kan bli “ugjort”. De jobber hovedsakelig med video, men deres sample-baserte prosjekter har også tatt form som “cut-up text”, manifester, screensavers og forelesninger. Soda_Jerk ble formet i Sydney i 2002, og har vært basert i New York siden 2012.

Som forfilm viser vi kortfilmen The Was som Soda_Jerk lagde i samarbeid med The Avalanches for å promotere deres da nye plate Wildflower. Slik omtaler de filmen: “Sampledelic trip through the neighborhoods of collective memory. Part experimental film, part music video and concept album!”

Tekst: Espen Olaisen

Trivia: Finansiørene for prosjektet, Ian Potter Foundation, ble fornærmet av politikken fremmet i filmen, noe som skapte en liten mediastorm. IPF uttalte at Terror Nullius var “a very controversial piece of art”. Distributør ACMI valgte å stå bak filmskaperne og de fjernet IPF’s logoer alle steder i filmen og ga den ut åkkesom.

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter og medlemskap selges i døra før hver visning.

Tidligere visninger:

  • onsdag 30.10.19 Kl. 21:00