Tatt av vinden Se trailer

Tatt av vinden

Regi:
Victor Fleming
Lengde:
3t 58min
År:
1939
Originaltittel:
Gone With the Wind
Manus:
Sidney Howard (basert på Margaret Mitchells roman)
Medvirkende:
Vivien Leigh, Clark Gable, Leslie Howard, Olivia De Havilland
Land:
USA
Språk:
Engelsk (norske undertekster)
Aldersgrense:
12 år
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

En av tidenes største og mest historiske filmsuksesser!

Denne filmen fra 1939 er fremdeles en av tidenes største: dyrest i sin tid, den største publikumsdrageren i filmhistorien, og med en enorm populærkulturell innflytelse.

Dette intenst romantiske sørstatsdramaet er blitt selve innbegrepet på alt vi forbinder med Hollywood. Filmen bygger på Margaret Mitchells bestselger og følger den egenrådige rikmannspiken Scarlett O’Hara, spilt av britiske Vivien Leigh, og hennes beilere og menn i tiden rundt den amerikanske borgerkrigen. Scarlett vokser opp i gode kår på familiens plantasje i sør, men må etter hvert gjennomleve krig, fattigdom, dødsfall og kjærlighetssorg. Legendarisk er forholdet til Rhett Butler i Clark Gables skikkelse.

Filmen fikk ikke mindre enn åtte Oscar, blant annet for beste film, regi, manus og kvinnelige hovedrolle, samt til Hattie McDaniel som ved å vinne prisen for beste birolle ble den første afroamerikanske skuespiller til å vinne en Oscar. Produksjonsdesigneren William Cameron Menzies fikk æres-Oscar «for fremragende prestasjon ved bruk av farge for forsterket dramatisk stemning».

Tatt av vinden er en av filmhistoriens mektigste og viktigste verk. Gå ikke glipp av sjansen til å se den på kino, i en lekker og nyrestaurert digital utgave.

Merk: filmen har en spilletid på 3 timer og 58 minutter. Det vil være en 5 minutters pause (Intermission) ca. halvveis i filmen.

Billetter: