Sunrise: A Song Of Two Humans Se trailer

Sunrise: A Song Of Two Humans

Regi:
F.W. Murnau
Lengde:
1t 34m
År:
1927
Medvirkende:
George O'Brien, Janet Gaynor, Margaret Livingston
Land:
USA
Språk:
Stumfilm, engelske mellomtekster

SUNRISE fikk en statuett for ”Unique and Artistic Production” i den første Oscarutdelingen i 1929 (prisen eksisterte kun det året).

En forholdsvis enkel historie fortelles på virtuost vis. I et isolert, landlig miljø finner en kvinne fra byen tilflukt og inngår umiddelbart en affære med en gift bonde. Forført og fjetret overser han sin kone for å overøse sin nye elskerinne med alt han kan tenke på for å gjøre inntrykk på henne.

Men en hindring står i veien for deres fremtidige lykke sammen. Hva med hans kone? Hva med en tragisk ulykke? Kanskje kunne hun drukne?

SUNRISE har tradisjon for å havne høyt oppe på alskens kåringer over verdens beste filmer, og er ofte utropt til en av de beste og vakreste filmene som noensinne er laget, både av fag- og lekfolk. Den har blitt kalt en definitiv lærebok i stumfilmens teknikker samt en perfekt blanding av komedie, romantikk, drama, fantasi, spenning, skrekk - de fleste sjangre som eksisterte på den tiden. Bruken av mellomtekster er sparsommelig, historien fortelles hovedsakelig gjennom bilder fremfor innklipt tekst, og filmen har flere «tekstfrie» sekvenser.

Estetikken står i høysetet, og narrative nødløsninger skys. Siden det ikke var noe behov for å gi rom til lydfolk under arbeidet sto filmskapere som Murnau i stumfilmperioden langt friere i utførelsen av sine kunstneriske visjoner.

Tekst: Ronny Jensen

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter og medlemskap selges i døra.

Tidligere visninger:

  • lørdag 03.11.18 Kl. 15:00