SUNRISE: A SONG OF TWO HUMANS [35mm] / LIVE: KJETIL SCHJANDER LUHR

SUNRISE: A SONG OF TWO HUMANS [35mm] / LIVE: KJETIL SCHJANDER LUHR

Regi:
F.W. Murnau
Lengde:
1t 34m
År:
1927
Medvirkende:
George O'Brien, Janet Gaynor, Margaret Livingston
Land:
USA
Språk:
Stum
Distribusjon:
Norsk Filmklubbforbund
Tilhører tema:
Stumfilmdager 2021

En av de vakreste filmene som noen gang har kommet ut av Hollywood, om den evige kampen mellom det gode og det onde, akkompagnert av en av landets fremste stumfilmpianister.

SUNRISE: A SONG OF TWO HUMANS regnes ikke bare som en av de aller fineste stumfilmene; du vil finne den på mange kåringer over tidenes beste filmer overhodet. Dette var den første av tre filmer den tyske regissøren F. W. Murnau gjorde i Hollywood.

Filmen forteller historien om et ungt ektepar som lever et enkelt liv på en liten gård på landet. Problemene oppstår når «Kvinnen fra byen», en diabolsk kvinneskikkelse med et særdeles forkvaklet moralapparat og en uimotståelig sex appeal, dukker opp og legger sine syndige øyne på mannen. Hun forfører ham, og overtaler ham til å drukne konen, selge gården og bli med henne til byen. Han syns dette er i drøyeste laget, men når natten faller på, innser han at han er solgt. Neste dag inviterer han sin elskelige og søte kone på båttur. Men klarer han å gjennomføre det?

Denne fantastisk banale, tåredryppende sentimentale og tidvis svært morsomme historien om det unge ekteparet som gjenoppdager kjærligheten, er sjeldent godt levendegjort gjennom en meget stilsikker og gjennomarbeidet bildebruk. SUNRISE: A SONG OF TWO HUMANS er en av de stumfilmene som fungerer så godt visuelt at det ikke tar mer enn et par minutter før man glemmer at filmen er stum. Filmspråket er så ladet med følelser, stemninger og informasjon at man overhodet ikke føler noe savn etter menneskelig tale. Murnau briljerer med ekspresjonistisk bruk av lys og skygge, og lar kulissene fungere som subtile uttrykk for sinnstilstander hos hovedpersonene. Derfor er dette en meget filmatisk film; levende, vakker og tiltalende.

Omtale: Cinemateket i Bergen

MUSIKER

Kjetil Schjander Luhr (f. 1977) er komponist og improvisasjonsmusiker, og skriver og framfører musikk til både film og teater. Han har vært fast stumfilmpianist ved Cinemateket i Oslo siden 2001, der han har akkompagnert en rekke klassiske stumfilmer live. Som oftest opptrer han i soloformat ved pianoet, men han har også benyttet større ensembler, som for eksempel til framføringa av nyskrevet musikk til SUNRISE: A SONG OF TWO HUMANS på Oslo Stumfilmfestival i 2018 og til Metropolis året etter. Både alene og sammen med improvisatør og lydmaker Kristin Bolstad har han dessuten i en årrekke spilt skolekonserter med stumfilmtematikk for tusener av skolebarn gjennom Den kulturelle skolesekken. Luhr og Bolstad spilte til Tromsø Barnefilmklubbs forestilling Stumfilm, magi og lydeffekter under Stumfilmdager i 2019. Musikken til SUNRISE: A SONG OF TWO HUMANS som Luhr vil spille på Stumfilmdager i år, er delvis improvisert og delvis basert på hans egne temaer som han skrev til filmen i 2018.

BILLETTER

Ordinær kr. 260,- | Student/Honnør/Medlem* kr. 180,-

Festivalpass Ordinær kr. 500,- | Festivalpass Student/Honnør/Medlem* kr. 400,-

* Medlem ved Cinemateket eller i filmklubb.

MERK: I tråd med de nasjonale retningslinjer for smittevern på kulturarrangementer opererer Verdensteatret med en maks kapasitet på 100 publikummere i kinosalen på alle forestillinger.

Tidligere visninger:

  • torsdag 22.04.21 Kl. 18:00