Stumfilmdager: The Dumb Girl of Portici / Live: John Sweeney (UK)

Stumfilmdager: The Dumb Girl of Portici / Live: John Sweeney (UK)

Regi:
Lois Weber, Phillips Smalley
Lengde:
1t 52m
År:
1916
Medvirkende:
Anna Pavlova, Rupert Julian, Wadsworth Harris
Musikk:
John Sweeney
Land:
USA
Språk:
Stumfilm
Tilhører tema:
Stumfilmdager 2018

Den første filmen med blockbuster-budsjett regissert av en kvinne, med en legendarisk verdensstjerne i hovedrollen.

1700-tallet, et fiskevær i Napoli. Landet er okkupert av Spania. Folket lider under nådeløs skattelegging med påfølgende fattigdom og sult. En korrupt (og forlovet) spansk aristokrat ved navn Alfonso forfører og så forlater den fattige, stumme fiskerjenta Fenella. Dette forræderiet utløser et voldelig politisk opprør.

THE DUMB GIRL OF PORTICI bringer sammen samtidas to mest ikoniske kvinner i den første filmen med blockbuster-budsjett regissert av en kvinne. Den legendariske prima ballerina Anna Pavlova (1881-1931) er fenomenal som Fenella. Det ble hennes eneste dramatiske rolle i en spillefilm noensinne – og for en rolle! En kritiker har skrevet at Pavlova koreograferer Fenellas indre verden; dialog ville bare ha kommet i veien. Teatralsk? Kanskje, men Pavlova har noe iboende filmatisk ved seg, som regissør Weber fanger opp, ikke minst gjennom innovative kamerakjøringer man ikke tidligere hadde sett på film.

John Sweeney
John Sweeney

LIVE: JOHN SWEENEY (UK)
Pianist John Sweeney har komponert ny musikk til THE DUMB GIRL OF PORTICI, inspirert bl.a. av Daniel Abers opera, som filmen er basert på. I tillegg til å være en av de mest ettertraktede pianister innenfor stumfilm, komponerer John musikk for samtidsdans. I arbeidet med denne filmen har han fått jobbe med en av verdens mest kjente dansere noensinne.

Tidligere visninger:

  • fredag 20.04.18 Kl. 18:30