STUMFILMDAGER / PANSERKRYSSEREN POTEMKIN / LIVE: ARKTISK SINFONIETTA (NO)

STUMFILMDAGER / PANSERKRYSSEREN POTEMKIN / LIVE: ARKTISK SINFONIETTA (NO)

Regi:
Sergei M. Eisenstein
Lengde:
1t 15m
År:
1925
Originaltittel:
Bronenosets Potemkin
Manus:
Nina Agadzhanova
Medvirkende:
Aleksandr Antonov, Vladimir Barsky, Grigori Aleksandarov
Foto:
Eduard Tisse
Musikk:
Torstein-Aagaard-Nilsen/Arktisk Sinfonietta
Land:
Russland
Språk:
Stumfilm, engelske tekstplakater
Distribusjon:
BFI
Tilhører tema:
Stumfilmdager 2016

Historisk mytteri til sjøs og demonstrasjoner i gatene, til moderne toner fra nordnorsk samtidsensemble.

PANSERKRYSSEREN POTEMKIN fra 1925 er en av filmhistoriens mest legendariske filmer. Dens ettermæle og innflytelse har vært enorm, da den var banebrytende på flere måter og representerte en ny måte å lage film på.

Filmen var i lang tid forbudt i mange land, fordi man fryktet den kunne utløse en revolusjon. Dette er en film mange har hørt om, men få har sett. Under årets Stumfilmdager får du muligheten, da akkompagnert av et helt spesielt kobbel av musikere.

 

LIVE: ARKTISK SINFONIETTA (NO) er et ensemble som er opprettet spesielt med tanke for å utøve og fremme samtidsmusikk i de to nordligste fylkene, og med Tromsø som hovedbase.

Ensemblet består av profesjonelle musikere tilknyttet ulike institusjoner i Tromsø og landsdelen. Musikerne har et brennende engasjement for moderne kunstmusikk som felles utgangspunkt. Til denne filmen vil sinfoniettaen fremføre musikk av komponist Torstein-Aagaard-Nilsen. Det blir en norsk premiere på denne musikken, som hadde sin verdenspremiere under Festival les Bóreales i Caen for to år siden. Komponisten har utvidet stykket spesielt for Arktisk Sinfonietta og i anledning deres forestilling på Stumfilmdager, som blir ensemblets første konsert som levende soundtrack til stumfilm.

Foto: Susanne Hætta
Foto: Susanne Hætta

Tidligere visninger:

  • torsdag 01.09.16 Kl. 19:00