STUMFILMDAGER / JUBILEUMSFORESTILLING / LIVE: BEN MODEL (US)

STUMFILMDAGER / JUBILEUMSFORESTILLING / LIVE: BEN MODEL (US)

Regi:
Mauritz Stiller
Lengde:
50m
År:
1915
Originaltittel:
Madame de Thèbes
Medvirkende:
Ragna Wettergreen, Nicolai Johannsen, Albin Lavén, Karin Molander
Musikk:
Ben Model
Land:
Sverige
Språk:
Stumfilm, svenske tekstplakater
Distribusjon:
SFI
Tilhører tema:
Stumfilmdager 2016

Vi skrur tiden tilbake 100 år og presenterer filmavis og kortfilmer, etterfulgt av den aller første filmen som ble vist på Verdensteatret – SKJÆBNENS SØN! Tidsriktig akkompagnert av klassisk stumfilmpiano.

I "Bladet Tromsø" kunne man lese den 5. juni 1916:

"Den Kommunale kino ble aapnet igaar eftermiddag kl 6 […]. Huset var fuldt og der stod en stor menneskemængde utenfor, som ikke slap ind." Avisen skriver videre om hvordan kinoens bestyrer, Karl J. Hall gjennomgikk prosessen med å få bygget kinoen, til stor bifall fra publikum. Så gikk teppet opp, og musikken startet med en stemningsfull overture, før visningen av "Skjæbnens Søn" kunne sette i gang. Avisen avslutter med "saa ønsker vi byen til lykke med den nye kino".

Mauritz Stiller, kanskje aller mest kjent for «Gösta Berlings Saga» (1924) med lanseringen av Greta Garbo, laget 45 svenske stumfilmer. Bare 14 er bevart. Denne filmen, med norske skuespillere i begge hovedroller, fikk faktisk sin urpremiere i Oslo (Kristiania) i 1915, men som om ikke det var nok: den 4. juli 1916 ble den selve åpningsfilmen på det «nyfødte» Verdensteatret i Tromsø! Et storslått melodrama om sveken kjærlighet og skandaløse hemmeligheter, nå altså tilbake på samme kino i Tromsø, 100 år etter. Før filmen blir det visning av filmavis og gamle reklamefilmer, for å sette den tidsriktige stemningen!

LIVE: BEN MODEL (US) har vært en del av Stumfilmdagene i Tromsø helt siden oppstarten og han spiller i år på festivalen for 11. gang! Ben bor i New York og er en av USAs – om ikke verdens – fremste musikere og historikere når det kommer til stumfilm. Han har spilt fast ved visninger på Museum of Modern Art (MoMA) i New York siden 1986. Han har kuratert en rekke utstillinger om film. Han har dirigert egne komposisjoner for symfoniorkester. Og spilt til utallige visninger – av Keaton, Chaplin og Lloyd – på piano og orgel. Musikalsk sverger han til en blanding av komposisjon og improvisasjon, solid plantet i den tidlige tradisjonen, men med klare nikk til mer moderne musikk. Han har utgitt og deltatt på flere  DVD-utgivelser og vi oppfordrer deg også til å sjekke ut hans YouTube-kanal for smakebiter fra hans innholdsrike karriere.

Foto: Ingun A. Mæhlum
Foto: Ingun A. Mæhlum

Tidligere visninger:

  • tirsdag 30.08.16 Kl. 20:00