STREIK / LIVE: KOHIB, EVGENY POPOV, KRISTIAN S. OLSTAD, EKATERINA OKHRAMINSKAYA

STREIK / LIVE: KOHIB, EVGENY POPOV, KRISTIAN S. OLSTAD, EKATERINA OKHRAMINSKAYA

Regi:
Sergei M. Eisenstein
Lengde:
1t 28m
År:
1925
Originaltittel:
Stachka
Manus:
Grigori Aleksandrov, Sergei M. Eisenstein, Ilya Kravchunovsky, Valeryan Pletnyov
Medvirkende:
Grigori Aleksandrov, Maksim Shtraukh, Mikhail Gomorov
Foto:
Eduard Tisse, Vladimir Popov, Vasili Khvatov
Land:
Sovjetunionen
Språk:
Stum
Tilhører tema:
Stumfilmdager 2021

Sergei Eisensteins ikoniske film om arbeidernes kår, akkompagnert av live musikk fra Kohib (aka Øivind A. Sjøvoll) og Kristian Svalestad Olstad fra Norge med Evgeny Popov og Ekaterina Okhaminskaya fra Russland.

Denne berømte stumfilmen er Sergei Eisensteins første spillefilm i full lengde, laget året før nok et mesterverk, Panserkrysseren Potemkin. Handlingen i filmen finner sted i 1903, da fabrikkarbeidere i det pre-revolusjonære Russland bestemmer seg for å streike. Myndighetene demper opprørene på en brutal måte, noe som resulterer i den berømte sekvensen der scener som viser nådeløs undertrykkelse av streiken, veksler med bilder av slaktet storfe. Parallellen mellom skjebnen til dyrene og arbeidernes forhold brukes flere ganger i filmen. Et annet sentralt tema i STREIK er kollektivisering kontra vestens individualisme.

MUSIKERE

Kohib (aka Øivind A. Sjøvoll) er produsent, komponist og musiker bosatt i Tromsø. Han har vært aktiv på elektronikascenen i en årrekke, og har etterhvert opparbeidet en betraktelig diskografi. Han har spilt på festivaler som Sonar, Migz, CO-POP, Insomnia, Sommerøya og Piknik i Parken. Hovedfokus har lenge vært musikk i album og EP-format, men artisten har i det siste også fokusert på musikk til film og bilde. Etter å ha sluppet et kritikerrost album i mai 2020, har Kohib også hatt musikk til NRK serien 113, samt flere kortfilmer, og lyddesign til litteratur. Kohib liker seg godt i et mollstemt landskap, og bruker ofte samples fra omgivelsene i sine produksjoner for å tirre dynamikken i lydbildet.

Evgeny Popov er fiolinist fra Murmansk i Russland. Popov uteksaminerte fra musikkonservatoriet i Petrozavodsk i 2001 og har jobbet som kammermusiker i over ti år. Han har også vært soloist i ensemblet Kantele og spilt førstefiolin i filharmonien i Petrozavodsk. Popov bor og jobber i Murmansk som konsertsjef for filharmonien og har deltatt i flere internasjonale musikkprosjekter i bla. Norge og Finland.

Kristian S. Olstad er oppvokst på Jessheim, og har tatt sin musikkutdannelse (master i musikkutøving) på Musikkonservatoriet i Tromsø. Han har gjort seg bemerket i norsk kulturliv og medvirket/medvirker i en rekke konstellasjoner deriblant: Kid Exodus, Anneli Drecker, Heidi Solheim, Adjagas, Pristine, Øystein Blix, MØRK, Ugress, Pistol & Bart, KOMA, Kaja Bremnes og LEAGUS for å nevne noen. I tillegg til å være en fremragende gitarist har Kristian gjort seg bemerket med sin elektroniske gitarteknikk og stil. Kristian er i disse dager plateaktuell med prosjektet LEAGUS.

Ekaterina Okhaminskaya spiller cello og deltar også i forestillingen BY THE LAW, som var TIFFs stumfilmproduksjon ved filmfestivalen i 2020 og som også fremføres under årets Stumfilmdager. Ekaterina uteksaminserte som cellist ved konservatoriet i Petrozavodsk i 2012. Siden studietiden har hun samarbeidet aktivt med musikkinstitusjoner i Nordvest Russland og spilte med diverse orkestre i Norge, Finland og USA. Per dags dato jobber Ekaterina som leder og konsertmester for cello-gruppen til Murmansk filharmoniske orkester og har også et eget ensemble Legkie Ludi.

Musikerne jobbet sammen for å komponere ny musikk til filmen, som ble presentert for første gang på utekinoen på Stortorget 22. januar under TIFF 2021. På Stumfilmdager vil musikken bli presentert på Verdensteatret av Øivind Sjøvoll aka Kohib og Kristian S. Olstad.

BILLETTER

Ordinær kr. 260,-

Student/Honnør/Medlem* kr. 180,-

Festivalpass Stumfilmdager kr. 500,- (Ordinær) / kr. 400,- (Student/Honnør/Medlem*)

* Medlem ved Cinemateket eller i filmklubb.

MERK: I tråd med de nasjonale retningslinjer for smittevern på kulturarrangementer opererer Verdensteatret med en maks kapasitet på 100 publikummere i kinosalen på alle forestillinger.

Tidligere visninger:

  • fredag 23.04.21 Kl. 18:00