SPK KOMPLEX

SPK KOMPLEX

Regi:
Gerd Kroske
Lengde:
1t 51 min
År:
2018
Medvirkende:
Wolfgang Huber
Land:
Tyskland
Språk:
Tysk tale, engelske undertekster
Aldersgrense:
6 år
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

"Systemet har gjort oss syke. La oss gi det syke systemet dødsstøtet!"

I 1970 etablerte legen Wolfgang Huber sammen med sine pasienter det anti-psykiatriske kollektivet «Sozialistisches Patientenkollektiv», også kalt SPK. Kontroversielle terapimetoder, politiske krav og en massiv tilstrømning av pasienter med sterk mistro til datidens gjengse «varetektspsykiatri» førte til konflikt med Universitetet i Heidelberg og regjeringen i daværende Vest-Tyskland. Resultatet ble radikalisering blant SPKs medlemmer. Gruppeterapieksperimentet endte med arrestasjoner, fengsling og inndragelse av Hubers lisens til å praktisere medisin.

I historisk perspektiv fremstår SPK-rettssakene som et forvarsel til Stammheim-prosessene noen få år senere, hvor medlemmer av Røde Armé Fraksjon ble dømt. Også her ble forsvarsadvokater bortvist fra rettsforhandlingene og tiltaltes vitnemål avvist. Påtalemyndighetenes påstand om straff sto ikke i forhold til de faktiske handlingene som var begått, og straffen som ekteparet Huber ble idømt var streng.

SPX Komplex tar for seg de frem til nå ufortalte historiene fra «førhøsten», som henspiller på begrepet «Den tyske høsten», altså terrorhendelsene høsten 1977 og hvordan det Vest-Tyske rettsystemet, regjeringsapparatet og politiet reagerte, hvis følger gir gjenklang i landet frem til dags dato. En historie om å være gal, om å bli gal, om offentlig persepsjon og (u)unngåelig vold.

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter kjøpes på filmklubben sine nettsider.

Billetter:

  • onsdag 27.10.21 Kl. 21:00