Snikende tiger, skjult drage [35mm] Se trailer

Snikende tiger, skjult drage [35mm]

Regi:
Ang Lee
Lengde:
2t 1min
År:
2000
Originaltittel:
Wo Hu Zang Long
Manus:
Hui-Ling Wang, James Schamus & Kuo Jung Tsai (basert på Du Lu Wangs bok)
Medvirkende:
Chow Yun-fat, Michelle Yeoh, Zhang Ziyi, Chang Chen
Land:
Kina, USA
Språk:
Mandarin (norsk tekst)
Distribusjon:
Nasjonalbiblioteket
Tilhører tema:
Ang Lee

Ang Lees sensasjonelle kampsportfilm, som bidro til å popularisere wuxia-sjangeren i vesten.

Vi er i det gamle Kina. En av tidenes beste krigere, Li Mu Bai, har funnet fred med seg selv og ønsker å legge ned sverdet for godt. Han vil gi legendariske Grønne Skjebne til en respektert leder i Beijing. Li Mu Bai overlater til sin livspartner, Yu Shu Lien, å overlevere det til lederen. Selv skal mesteren til Wudanfjellet, stedet der de beste krigerne læres opp. Det var på Wudan Li Mu Bais gamle læremester ble forgiftet av Jadereven, en sagnomsust skurk.

Hos lederen i Beijing møter Yu Shu Lien den vakre og tilsynelatende uskyldige datteren til guvenøren i byen. Hun skal snart inngå et arrangert ekteskap, men drømmer om å bli kriger. Samme natt blir Grønne Skjebne stjålet av en maskert tyv. Mistankene blir slynget i mange retninger. Noen mener det er Jadetyven som er kommet for å skade mesteren. Og for Yu Shu Lien er ikke lenger guvenørens datter like søt og uskyldig som ved første øyekast....

Snikende tiger, skjult drage var for mange et første møte med den kinesiske wuxia-sjangeren, som kjennetegnes ved at filmene omhandler kampsportlegender i det historiske Kina. Filmen fikk en strålende mottakelse da den kom, og den vant fire av de ti Oscar-prisene den ble nominert til, der beste utenlandske film var den gjeveste. På rollelisten finner vi blant annet Michelle Yeoh, som i mars vant Oscar for sin prestasjon i Everything Everywhere All at Once.

Filmen inngår i vårt fokus på Ang Lee i mai. I tillegg viser vi Brokeback Mountain, The Ice Storm og Lust, Caution.

Filmen vises på flott 35mm.

Tidligere visninger:

  • onsdag 10.05.23 Kl. 20:00
  • torsdag 18.05.23 Kl. 19:30