SIVIL ULYDIGHET | FILM OG SAMTALE
Plymserafin, Filmbyrået Jack og Cinemateket inviterer til en spesialvisning av Sivil ulydighet, med påfølgende panelsamtale.
SIVIL ULYDIGHET tar oss med når aktivister fra Extinction Rebellion og Stopp Oljeletinga går fra å aksjonere mot oljetransporten på Sjursøya til aksjoner mot bilister og kjente kunstverk. Filmen gir oss innblikk i viktige elementer ved fenomenet sivil ulydighet: aksjonene, refleksjonene på bakrommet, og til slutt aktivistenes beveggrunner i filmens kapittel om samvittighet og straff. Filmskaper Thomas Østbye følger aktivistene så tett at han selv blir arrestert av politiet mens kamera går.
Filmen er en intens og empatisk øyeblikkskildring av aktivister, men retter også blikket mot det større bildet: Hva får vanlige mennesker på tvers av generasjoner til å gå ut av komfortsonen, ty til sivil ulydighet og trosse mektige krefter i fossilsamfunnet?
Thomas Østbye (f. 1979) er kunstner, filmskaper og aktivist. Mange av filmene hans, som IMAGINING EMANUEL, HUMAN og OUT OF NORWAY, reflekterer over dokumentaren som form samtidig som de behandler akutte samfunnsspørsmål. Filmene har vunnet en rekke internasjonale priser og vises på både kino, galleri, tv og i institusjoner. Østbye driver produksjonsselskapet Plymserafin.
Etter filmen vil det være en panelsamtale, med Sigurd Cottis, klimaaktivist og styremedlem i Framtiden i våre hender, Isak Brox Krane fra Tromsø Natur og Ungdom, som også har vært aktiv i Fosen-aksjonene, Amalia Al-Habahbeh, som er aktiv i solidaritetskampen for Palestina og doktorgradsstudent i marinebiologi ved UiT, og Hans Ragnar Mathisen som er Sámi kunst aktivisten som var aktiv i Alta sake . Samtalen ledes av dokumentarfilmskaper og kunstner Christine Cynn.
Hvem kan kjempe klimakampen?
- We can sign a climate solidarity pact, or a collective suicide pact, uttalte FNs generalsekretær Guterres.
Hvem er dette “vi”?
I disse dager har regjeringen tatt med seg Aker og Equinor til FNs klimatoppmøte. Forhandlingene foregår i Dubai og ledes av sjefen i det nasjonale oljeselskapet. Samtidig sitter Natur og Ungdom og Greenpeace nok en gang i retten hvor de saksøker staten for tildelinger av oljelisenser. Forsvars og solidaritetskamper rundt Fosen og Gaza har brakt folk ut i gatene. Hvor står konfliktene i klimakampen, og hvilke konfliktlinjer må eksponeres for at folk skal kunne delta i kampen?
Henger dette sammen med lokale kamper her i Tromsø? Vi ser frem til en samtale som kan løfte flere vanskelige og viktige spørsmål.
Billetter kr. 70,- (ordinær), kr. 60,- (student/honnør), kr. 50,- (medlem ved Cinemateket)