Siste vogn til Lordsbury Se trailer

Siste vogn til Lordsbury

Regi:
John Ford
Lengde:
1 time, 36 min.
År:
1939
Originaltittel:
Stagecoach
Medvirkende:
Claire Trevor, John Wayne, Andy Devine, John Carradine, Thomas Mitchell
Land:
USA
Språk:
Engelsk (utekstet)
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

You can’t break out of prison one week and into society the next.

Indianerne er på krigsstien. I en diligence som ruller gjennom apachenes land, befinner en korrupt banksjef, en prostituert, en brennevinsselger, en gambler, en alkoholisert doktor, en gravid offiserskone og ikke minst sheriffen og hans fange, den lovløse helten Ringo Kid, seg. Dette er utgangspunktet for klassikeren STAGECOACH (SISTE VOGN TIL LORDSBURY).

Selv om John Wayne neppe kan sies å gjøre en virkelig stor rolleprestasjon som den rettskafne helten på kant med loven, er han overraskende effektiv i kraft av sin karisma. I det kamera første gang zoomer inn på Ringo Kid der han står bredbent iført dobbeltknappet skjorte, med en Winchester i handa, er det åpenbart for kinopublikummet hvem som er filmens helt.

Thomas Mitchell briljerer som i rollen som alkoholisert lege, hvilket førte til en Oscar for beste birolle. Tidstypisk nok er ikke indianerne særlig nyansert fremstilt, men har først og fremst oppgaven å utgjøre en ytre trussel mot de reisende. Selv om det er lett å avskrive filmen som et billig stykke cowboyunderholdning, er det i realiteten en fin film om moral, og hvordan det i nødens stund snarere er den lastefulle som gjør de etisk riktige valgene. Dette er et stykke klassisk western som har tålt tidens tann forbausende godt og som gir en anledning til å se litt av det som gjorde John Wayne til et amerikansk ikon.

Filmen vises som en del av vårt tema om WESTERN.

Tekst: Ronny Bratten

Trivia: Orson Welles så STAGECOACH 40 ganger før han lagde Citizen Kane.

Medlemskap og billetter til filmklubbens visninger kjøpes i døra.

Tidligere visninger:

  • onsdag 06.04.16 Kl. 21:00