Sirkelen Se trailer

Sirkelen

Regi:
Jafar Panahi
Lengde:
1t 39m
År:
2000
Originaltittel:
Dayereh
Manus:
Kambozia Partovi
Medvirkende:
Fereshteh Sadr Orafai, Maryiam Parvin Almani, Nargess Mamizadeh
Foto:
Bahram Badakhshani
Land:
Iran
Språk:
Farsi
Distribusjon:
Arthaus
Tilhører tema:
Revolusjon

En mor har akkurat født en liten og velskapt jente. Alle skulle fryde seg, men det gjør de ikke. Både mor og datter er plutselig uønsket. Ultralyden hadde vist at det ville bli en gutt. Hele familien står klar til å feire en sønn. Det er en ufattelig tragedie.

Tre unge kvinner har permisjon fra fengselet. De bestemmer seg for å rømme, men trenger penger. De er desperate og villige til å gå langt. Ei av jentene forsøker forgjeves å kjøpe en bussbillett. Hun har ikke legitimasjon og reiser alene. Først når hun lyver og sier at hun er student, gir billettselgeren henne motvillig en billett.

En ugift kvinne har blitt gravid mens hun sitter i fengsel. Hun rømmer fra fengselet, men blir kastet ut hjemmefra av sine brødre når de oppdager hennes tilstand. Hun oppsøker en venninne som arbeider på et sykehus, men får ingen hjelp.

I løpet av et døgn blir vi kjent med en håndfull kvinner som alle har kommet på kant med "loven". Forbrytelsene er små, kvinnenes skyld eller uskyld uten betydning. De lever i en verden av konstant overvåkning, patriarkalsk byråkrati og en urettferdighet nedarvet gjennom generasjoner. Men dette undertrykte samfunnet kan ikke knuse motet, samholdet og styrken i kvinnenes sirkel.

Regissør  Jafar Panahi ble nylig dømt til 6 års fengsel og har fått forbud mot å lage film de neste 20 årene av det iranske regimet. Panahi debuterte med DEN HVITE BALLONGEN i 1995. SIRKELEN er hans tredje spillefilm. Filmen vant Gulløven på filmfestivalen i Venezia i 2000. Den ble også hedret med kritikerprisen for beste film i hovedprogrammet. Vi viser også Panahis film OFFSIDE denne måneden på Verdensteatret.

http://www.youtube.com/watch?v=G9aqCpiRdiU&feature=related