SAMISK SPRÅKUKE: VEIVISEREN (35mm)

SAMISK SPRÅKUKE: VEIVISEREN (35mm)

Regi:
Nils Gaup
Lengde:
1t 36 min
År:
1987
Originaltittel:
Ofelas
Medvirkende:
Nils-Aslak Valkeapää, Amund Johnskareng, Ellen-Anna Buljo, Henrik H. Buljo, Sverre Porsanger, Inger Utsi, Mikkel Gaup
Land:
Norge
Språk:
Samisk tale, norske undertekster
Aldersgrense:
12 år
Tilhører tema:
Samisk språkuke

Den første samiske filmen!

Veiviserens handling er lagt til Finnmarksvidda, vinterstid, for mangfoldige århundre siden. I filmens åpningssekvens opplever hovedpersonen, tenåringsgutten Aigin, å se sin familie drept av omreisende tsjuder, et folk fra Karelen, på røvertokt.

Aigin får varslet andre samer (som lever som fangstfolk) i området, slik at de kan legge på flukt. Disse er imidlertid vel vitende om hvor lett det er for fienden å følge spor på vinterstid. Spørsmålet nå er om det holder å flykte, eller om de må gå aktivt til verks for å stanse tsjudenes morderiske fremferd. Aigin er talsmann for det siste.

I et mislykket forsøk på å stoppe fienden, blir Aigin tatt til fange og tvunget til å være tsjudenes veiviser. Aigin er godt kjent i de farefulle fjellene – noe som gir ham en mulighet til å lede tsjudene i døden istedenfor til sine bytter, skjønt med sitt eget liv som innsats. Sentralt i handlingen står samenes levesett, åndsliv/tro/overtro/filosofi, forhold til naturen, språk og deres geografiske tilholdssted.

Veiviseren er regissert av Nils Gaup – som også har skrevet manus. Manuset har han basert på et nærmere tusen år gammelt vandresagn om en ung samisk veiviser som overmanner en morderisk stamme fra øst ved å lede dem utenfor et stup.

Dette var den første samiske filmen som ble produsert, og Nils Gaup brukte mange år på å overbevise samarbeidspartnere om at prosjektet hadde livets rett. Når filmen først kom ut oppnådde den stor anerkjennelse, både her hjemme og internasjonalt. Med blant annet Amanda-priser og Oscar-nominasjon for beste utenlandske film, står den i dag som en av Norges største filmsuksesser. Nils Gaup har i tillegg regissert Kautokeinooppgjøret, som også gir et bredt innblikk i det samiske folk.

Veiviseren vises på 35mm med norske tekster, i samarbeid med Giellavahkku - samisk språkuke. Innledning ved Lisa Hoen, festivalsjef i Tromsø internasjonale filmfestival.

Filmvisningen er gratis og det holder å møte opp i døra.

Billetter:

  • onsdag 27.10.21 Kl. 18:45