SAMISK SPRÅKUKE: KAUTOKEINO-OPPRØRET (35mm)

SAMISK SPRÅKUKE: KAUTOKEINO-OPPRØRET (35mm)

Regi:
Nils Gaup
Lengde:
1t 36 min
År:
2007
Medvirkende:
Anni-Kristiina Juuso, Aslat Mahtte Gaup, Mikkel Gaup, Nils Peder Gaup, Mikael Persbrandt, Bjørn Sundquist, Sverre Porsanger, Michael Nyqvist, Jørgen Langhelle, Nikolaj Coster-Waldau
Land:
Norge
Språk:
Samisk tale, norske undertekster
Aldersgrense:
12 år
Tilhører tema:
Samisk språkuke

Kautokeino-opprøret er en film om foranledningen til opprøret som over 50 samer stod bak i 1852.

Samene drepte lensmannen og handelsmannen i Kautokeino, og slo ned både prest og andre beboere der. I rettsaken etterpå ble sytten kvinner og elleve menn dømt, og to av opprørerne ble halshugd.

Filmen forteller om samenes situasjon før opprøret: Inspirert av den svenske predikanten Læstadius, etablerer de egen handelsvirksomhet og egen religiøs virksomhet. For handelsmannen i Kautokeino og presten betyr dette liten omsetning og tomme kirker. Presten, som er øverste myndighet på stedet, svarer med å arrestere hovedmennene bak virksomheten. Dermed lammes også selve eksistensgrunnlaget for samene: Uten mennene klarer de ikke å passe på reinen som de lever av. Rettsaken som følger med idømmelse av lengre fengselsopphold for enkelte og betaling av rettsomkostninger, får samene til å gjøre opprør mot myndighetene.

REGISSØREN

Regissør Nils Gaup (f. 1955) hadde arbeidet med denne filmen helt siden 1970-tallet. Han er selv født i Kautokeino, og hovedpersonen i filmen, Elen Aslaksdatter Skum, var tippoldemoren hans. Likevel var det ikke mye han fikk vite om Kautokeino-opprøret under oppveksten. For familien hans var det mye skam forbundet med historien, og derfor snakket de sjelden om det: Tippoldemoren var ingen helt. Hun ble dømt for drap, og skulle halshugges. Dommen ble omgjort til livsvarig fengsel, og i 1867 slapp hun ut etter benådning.

Kautokeino-opprøret vises på 35mm med norske tekster, i samarbeid med Giellavahkku - samisk språkuke. Innledning ved Lisa Pedersen, styreleder i Gáisi.

Filmvisningen er gratis og det holder å møte opp i døra.

Billetter:

  • tirsdag 26.10.21 Kl. 20:15