Samejubileet 2017: Kaisa's Enchanted Forest (forfilm: I Came Here) Se trailer

Samejubileet 2017: Kaisa's Enchanted Forest (forfilm: I Came Here)

Regi:
Katja Gauriloff
Lengde:
1t 22m
År:
2016
Originaltittel:
Kuun metsän Kaisa
Manus:
Katja Gauriloff
Land:
Finland
Språk:
Fransk, samisk, finsk, tysk, engelsk (engelsk tekst)
Tilhører tema:
Urfolksperspektiver

For 100 års siden skjedde det en viktig hendelse i samenes historie. Det første landsmøte ble avholdt 6. februar 1917 i Metodistkirken i Trondheim. Jubileet markeres selvsagt også i Tromsø og Verdensteatret.

Før kveldens hovedfilm viser vi Torgny og Emil Triers musikkvideo I Came Here, som skildrer ungdom i Kautokeino.

KAISA'S ENCHANTED FOREST

Etter å ha drømt om dem på et tuberkulosesanatorium på 1930-tallet, reiser den sveitsiske forfatteren Robert Crottet nordover, for å leve sammen med skoltesamene i Nord-Finland. Han blir tatt godt imot og utvikler et nært vennskap med matriarken Kaisa, som etter hvert gir ham innblikk i skoltesamenes rike eventyrtradisjon. Dette blir starten på Crottets livslange relasjon til det lille og - som det vil vise seg - sårbare folket.

Ved hjelp av Crottets bøker, bilder, videoer og lydopptak, har regissør Katja Gauriloff - Kaisas eget oldebarn - både laget en rik familiekrønike og et magisk tidsbilde av et møte mellom to kulturer. Med poetiske animasjoner som viser skoltesamenes legender, og et rikt lydarkiv av Kaisas underfundige personlighet og fortellerstil, er dette blitt et nært og varmt portrett av en tid, et sted og et folk.

Kaisa’s Enchanted Forest introduseres av Lukas Kosner, som har skrevet masteroppgave om skoltesamisk språkkultur. 

Lukas Kosner (f. 1991, Praha, Tsjekkia) jobber nå som tolk, oversetter og lærer. Han studerte norsk og finsk ved Karlsuniversitetet i Praha og urfolkstudier ved Universitetet i Tromsø. I 2016 skrev han en masteroppgave som omhandler forholdet mellom Den finske ortodokse kirke som språkdomene blant skoltesamene, og skoltesamisk sin plass i den. 

Han kommer til å snakke om skoltesamene som minoritet i minoriteten, om 20. århundret som har forandret skoltesamiske liv på et dramatisk vis og hvordan det gjenspeiles i filmen. 

Tidligere visninger:

  • mandag 06.02.17 Kl. 20:15