Sambizanga

Sambizanga

Regi:
Sarah Maldoror
Lengde:
1t 42m
År:
1973
Medvirkende:
Domingos de Oliveira, Elisa Andrade, Jean M'Vondo
Land:
Angola, Frankrike
Språk:
Portugisisk (engelsk tekst)
Aldersgrense:
12 år
Tilhører tema:
Midt i vår tid

Sambizanga er et portrett av en frigjøringskamp. Handlingen er lagt til Angola og 1961, noen få måneder før motstandskampen mot de portugisiske okkupantene blir militær.

I samarbeid med Transcultural Arts Production (TrAP) viser vi en nyrestaurert utgave av Sarah Maldorors banebrytende film. Dette er første gang filmen vises i Norge.

Sambizanga ble laget i 1972, innspilt i nabolandet Kongo, et år før koloniherrene måtte forlate landet.

Filmen starter med at en av (MPLA-) bevegelsens mange aktivister nattestid blir arrestert for å spre løpesedler. Det er usikkert hvilken skjebne som venter ham, og Sarah Maldoror velger å følge kona hans, i hennes jakt på å finne ut hvor han er, med sterk støtte fra nettverk og et aktivistbasert samfunn. Men mest er dette en film om en sterk kvinne laget av en kvinne, og om en bred internasjonal frigjøringskamp som i liten grad har blitt fortalt fra et kvinnelig ståsted.

Benytt muligheten til å se dette viktige verket preget av sober realisme, nydelig restaurert i 4k i 2021 av Cineteca di Bologna og The Film Foundations World Cinema Project ved L’ImageRetrouvée (Paris) fra 35mm original-negativet, i samarbeid med Éditions René Chateau og familien til Sarah Maldoror. Restaureringen er finansiert av Hobson/Lucas Family Foundation. Restaureringen er en del av The African Film Heritage Project, som skal finne, restaurere og formidle afrikansk film og som The Film Foundations World Cinema Project, FEPACI og UNESCO i samarbeid med Cineteca di Bologna står bak.

Innledning ved Trond Waage, utdannet antropolog fra UiT. Til daglig underviser han i Visuell Antropologi, for studenter som lager dokumentarfilm som del av sin masterstudie. Trond har laget en rekke dokumentarfilmer, både fra Norge og Kamerun.

Sambizanga er del av serien Midt i vår tid, som ser på de femti årene som har gått siden den europeiske koloniseringen av Afrika be­gynte å kollapse. Vi følger steg og prosesser, inkludert den anti-koloniale frigjørings­bevegelsen i Angola, skildret i Sarah Maldorors film ­Sambizanga. Maldoror døde i fjor, og dedikerte hele sitt liv til å dokumentere den afrikanske politiske kampen mot kolonialisme. I tillegg viser vi White Cube (Renzo Martens), African Mirror (Mischa Hedinger) og Cine Marrocos (Ricardo Calil).

Tidligere visninger:

  • søndag 07.11.21 Kl. 17:00