Røtter i vinden

Røtter i vinden

Regi:
Yasujirô Ozu
Lengde:
1t 59m
År:
1959
Originaltittel:
Ukikusa
Manus:
Kogo Noda, Yasujiro Ozu
Medvirkende:
Ganjiro Nakamura, Machiko Kyo, Haruko Sugimura
Foto:
Kazuo Miyagawa
Musikk:
Takanobu Saito
Land:
Japan
Språk:
Japansk (engelsk tekst)
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

Intet forblir det samme under solen. Slik er verden.

At noen kunstnere gjentar seg selv og sliter med å komme med originalt materiale, er en kjent sak. At noen velger å spille inn en hel film på nytt, hører til sjeldenhetene, men det skjer: Alfred Hitchcock spilte inn Mannen som visste for meget både i 1935 og i 1956, Michael Haneke spilte inn to identiske versjoner av Funny Games (1997 og 2007), mens Howard Hawks-filmene Rio Bravo (1959), El Dorado (1966) og Rio Lobo (1970) er hamret over samme lest.

De vanligste årsakene til å lage en hel film på nytt er enten tekniske nyvinninger, eller at man ønsker å presentere filmen for et nytt marked – typisk for det amerikanske publikum.

Yasujiro Ozu er en av filmhistoriens mest betydningsfulle regissører. Hans beste filmer handler ofte om familie, ekteskap og mellommenneskelige relasjoner. I 1934 lagde han stumfilmen Ukikusa monogatari. Etter lydfilmens dager, da Ozu hadde oppnådd berømmelse med filmer som Late Spring og Tokyo Story, spilte han inn en ny versjon av filmen, som denne gang fikk navnet Ukigusa.

En teatertrupp, ledet av Komajura, ankommer en liten by, hvor Komajura oppsøker en tidligere elskerinne og sønnen han fikk med henne – Oyoshi og Kyioshi – noe som medfører sjalusi hos hans nåværende elskerinne Sumiko. Hun betaler en ung, vakker skuespillerinne for å forføre Kyoshi som hevn over Komajura, og dramaet utspiller seg.

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter og medlemskap kjøpes i døra før hver forestilling.

Tidligere visninger:

  • onsdag 06.11.19 Kl. 21:00