Åpningsforestilling: Reisen til månen x 2

Åpningsforestilling: Reisen til månen x 2

Tilhører tema:
Stumfilmdager 2012

Historisk science fiction i fargelagt versjon. Se opp for monstre og mannen i månen!

Seks astronomer bygger en romkapsel på oppdrag fra presidenten, og drar til månen. Etter landing blir de først overrasket av et snøfall, og søker ly i en hule. Så havner de i kamp med selenitter, insektliknende romvesener oppkalt etter månegudinnen Selene. De tas til fange, og unnslipper først etter en flukt- og forfølgelsesscene som tar dem tilbake til jorda.

Å reise i verdensrommet har vært et av det moderne menneskets mest prestisjetunge prosjekter. Reisen til Månen er verdens første kjente science fiction-film, og den både ærer og peker nese til romfartsvitenskapen: Den lar romfarerne hylles, men er også spekket med fantasifulle spesialeffekter av kjempesopper, guder og stjernebilder. Scenen der raketten lander i øyet til mannen i månen er et av filmhistoriens mest kjente.

Filmen er basert på en novelle av Jules Verne. Vi viser den to ganger: Først med Ben Model på piano. I andre omgang spiller Cleaning Women (som jo er fra Planet Clinus) sin versjon. Summen blir en uforlignelig utenomjordisk aften!

Vi er glade for å presentere Reisen til Månen i nyrestaurert versjon, basert på en håndfarget kopi funnet i Barcelona i 1993. Filmhistorikere visste godt at det fantes flere håndfargede kopier av filmen, men de trodde alle hadde gått tapt. Da det endelig dukket opp en kopi, var den praktisk talt i tusen biter, og det fantes ikke teknikker for å redde den. Fagfolk valgte å legge det skjøre materialet i en kjemisk oppløsning som bremset forfallet, mens de begynte jakten på en teknologi som kunne redde det unike verket.

Filmen er restaurert av Lobster Films, Groupama Gan Foundation for Cinema og Technicolor Foundation for Cinema Heritage.

Tidligere visninger:

  • torsdag 06.09.12 Kl. 18:00