R.M.N. Se trailer

R.M.N.

Regi:
Cristian Mungiu
Lengde:
2t 5min
År:
2023
Manus:
Cristian Mungiu
Medvirkende:
Marin Grigore, Judith State, Macrina Barladeanu
Land:
Romania
Språk:
Rumensk, Ungarsk, Tysk, Engelsk, Fransk (norsk tekst)
Distribusjon:
Another World

R.M.N er et mettet, innfløkt og perfekt orkestrert drama der Cristian Mungiu serverer detaljerte tverrsnitt av livet i en rumensk landsby i de transilvanske fjellene, og slik gir en treffende analyse av Europa i dag.

Matthias jobber på et slakteri i Tyskland. På jobb er han en hundset gjestearbeider som ikke får fri for å ringe hjem. Hjemme i den rumenske landsbyen er posisjonen snudd på hodet. Opprinnelig er han tilsynelatende rom, men adoptert inn i en respektert familie. «Vi klarte å bli kvitt sigøynerne», sier en kompis, uten å ense paradokset i hvem han sier det til. «Men nå kommer disse svartingene og tar over i stedet». De «svarte» er tre fremmedarbeidere, hyrt inn av det lokale bakeriet fordi unge i byen har reist til vestlige land der lønningene er høyere.

Tittelen er det rumenske navnet for MR, et apparat som lager bilder av kroppens indre organer. Det er nettopp slike detaljerte tverrsnitt regissør Christian Mungiu serverer. Ikke bare av landsbyen, men også av Europa i dag. Om konflikten mellom by og land, øst og vest, mellom de som alltid og de som aldri blir hørt. Om de som er innenfor, og de som må stå utenfor og banke forsiktig på, i håp om at ingen skal ta forespørselen ille opp.

R.M.N. konkurrerte om Gullpalmen ved fjorårets filmfestival i Cannes og har siden vært vist på flere filmfestivaler verden over, inkludert Tromsø.

Til å bli bergtatt av – Dagbladet, terningkast 5

Filmen har mottatt strålende anmeldelser fra en samlet norsk filmpresse, med terningkast 5 fra blant andre Aftenposten, NRK og Dagbladet.

Billetter:

Tidligere visninger:

  • fredag 12.05.23 Kl. 20:30
  • mandag 15.05.23 Kl. 18:00
  • søndag 21.05.23 Kl. 17:00
  • onsdag 24.05.23 Kl. 13:00