QUERELLE [35mm]

QUERELLE [35mm]

Regi:
Rainer Werner Fassbinder
Lengde:
1t 48m
År:
1982
Originaltittel:
Ein Pakt mit dem Teufel
Manus:
Rainer Werner Fassbinder (Basert på Jean Genets roman)
Medvirkende:
Brad Davies, Jeanne Moreau, Günter Kaufmann, Franco Nero
Land:
Vest-Tyskland, Frankrike
Språk:
Engelsk (norsk tekst)

Rainer Werner Fassbinder, en av Vest-Tysklands mest kontroversielle og produktive filmskapere, døde av en overdose i 1982, bare 37 år gammel. Hans unike siste film, QUERELLE, er løst basert på den beryktede franske forfatteren Jean Genets roman Querelle de Brest. Matrosen Querelle går i land i Brest. Han oppsøker bordellet Feria, og involveres i en voldelig-erotisk intrige med sin bror Robert, dennes dobbeltgjenger Gil, bordelleieren Nono, dennes kone Lysiane og løytnant Selbon, Querelles skipssjef.

QUERELLE er et komplekst kunstverk; på samme tid vakker og provoserende. Filmens surrealistiske studiolandskap, den makeløse lys- og fargebruken, den rike tekstveven og den stiliserte spillestilen, tydeliggjør at Querelles reise mot selvoppdagelse og selvdestruksjon foregår i en kunstig, indre drømmeverden. QUERELLE er ikke først og fremst en film om homofili, den tar opp et typisk Fassbinder-tema: individets søken etter identitet, og retten til å elske og bli elsket - selv om man er "annerledes".

Både Genet og Fassbinder følte seg sveket av samfunnet. Genets livshistorie er legendarisk. Han livnærte seg som tigger, tyv og homoseksuell prostituert. Genet rakk å sone i 13 fengsler og bli utvist fra fem land før han ble dømt til livsvarig fengsel i en alder av 35. Hans dypt pessimistiske menneskesyn kombinert med Fassbinders unike filmstil gjør QUERELLE til en av filmhistoriens fremste stilistiske verk.

Omtale: Bergen Filmklubb

Tidligere visninger:

  • fredag 18.10.19 Kl. 18:00
  • mandag 21.10.19 Kl. 18:15