Polart vin og viten: INSOMNIA [35mm] Se trailer

Polart vin og viten: INSOMNIA [35mm]

Regi:
Christopher Nolan
Lengde:
1t 58m
År:
2002
Manus:
Hilary Seitz
Medvirkende:
Al Pacino, Robin Williams, Hilary Swank, Martin Donovan, Nicky Katt, Maura Tierney
Foto:
Wally Pfister
Musikk:
David Julyan
Land:
USA
Språk:
Engelsk (norsk tekst)
Tilhører tema:
Polart vin og viten

Den amerikanske nyinnspillingen av den norske klassikeren, med Oscar-vinnerne Al Pacino, Robin Williams og Hilary Swank.

Erik Skjoldbjærgs Insomnia fra 1997 ble en stor suksess og fikk fem år senere sin amerikanske remake, regissert av ingen ringere enn Christopher Nolan som senere laget storfilmer som Inception, Interstellar og The Dark Knight-trilogien.

Will Dormer (Al Pacino), en erfaren Los Angeles-etterforsker, reiser til en liten by i Alaska sammen med sin partner Hap (Martin Donovan) for å etterforske et grusomt mord på en syttenårig jente. Under skinnet fra landsdelens evige dagslys, nærmer Dormer og Hap seg den hovedmistenkte, enstøingen og forfatteren Walter Finch (Robin Williams). I løpet av en intens jakt på en steinete og tåkete strand, forsvinner Finch i tåka og ut av Dormers grep. Men i det han greier å rømme fra sine etterfølgere, løses det skudd og Hap blir drept. Mens Dormer sliter med ansvarsfølelse og sorg over sin partners død, blir han tvunget inn i et psykologisk katt-og-mus-spill av den intelligente og ondskapsfulle Finch. Risikoen øker imidlertid når en uerfaren men dyktig lokal politikvinne (Hilary Swank) stiller spørsmål ved Haps drap, og Dormer blir mer og mer viklet inn i manipulasjonene til Finch.

Filmen vises fra lekkert 35mm format.

Gabriela Wagner vil holde en innledning før filmvisningen. Hun jobber ved Institutt for arktisk og marin biologi, UiT, og forsker på den biologiske klokka til dyr og mennesker i nordområdene. Et sentralt spørsmål for arbeidet hennes er hvordan det årstidsbestemte mørket eller lyset påvirker oss alle.

Forestillingen er i samarbeid med Polarmuseet.

Tidligere visninger:

  • torsdag 28.02.19 Kl. 20:00