Polart vin og viten: Angry Inuk Se trailer

Polart vin og viten: Angry Inuk

Regi:
Alethea Arnaquq-Baril
Lengde:
1t 22m
År:
2016
Land:
Canada
Språk:
Engelsk og inuktitut, engelsk tekst
Tilhører tema:
Polart vin og viten

Hva gjør selfangstmotstanden med inuit-samfunn i Canada og resten av verden?

Filmprogrammerer i Toronto International Film Festival, Steve Gravestock, skriver om Angry Inut: Regissør Alethea Arnaquq-Barils Angy Inuk undersøker, med en hjerteskjærende effekt, hva selfangstmotstanden gjør med inuitsamfunn i Canada og resten av verden. Filmen fungerer delvis som personlig dokumentar og delvis som et portrett av et samfunn (Arnaquq-Barils familie bor på Baffin Island, en av de regionene som er hardest rammet økonomisk av ulike protester og forbud), samtidig som den kartlegger historien til antiselfangstbevegelsen med presisjon og klarhet. 

Antiselfangst-taktikker inkluderer bruk av gamle bilder av kvitunger som klubbes, tiår etter at fangst av kvitunger ble forbudt, og antydninger om at selbestanden minsker, selv om bestanden har økt etter det første forbudet EU gjorde på 1980-tallet. Hvorfor? Selfangstprotester (mange ledet av kjendiser) er de mest lukrative for dyrerettighets- og miljøorganisasjoner.

Arnaquq-Baril understreker på en smertelig og hjerteskjærende måte ironien i at mennesker fra de rikeste områdene i verden belærer de som har det vanskelig økonomisk om hvordan de skal leve livet.

Innledes av Silje Gaupseth. 
Silje Gaupseth er rådgiver ved Norges fiskerihøskole, UiT Norges arktiske universitet i Tromsø. Hun disputerte i februar 2017 med en avhandling i engelsk litteratur med tittelen "How to Be a Heroic Explorer in a Friendly Arctic: A Chronotopic Approach to Self-Representation in Vilhjalmur Stefansson`s The Friendly Arctic: The Story Five Years in Polar Regions (1921)".

Tidligere visninger:

  • tirsdag 28.03.17 Kl. 18:30