POLAR VIN OG VITEN: LIFE OF IVANNA

POLAR VIN OG VITEN: LIFE OF IVANNA

Regi:
Renato Borrayo Serrano
Lengde:
1t 19 min
År:
2021
Originaltittel:
Zhizn Ivanny
Medvirkende:
Ivanna Yaptune, Yaroslav Yaptune, Yulianna Yaptune
Land:
Russland, Norge, Finland, Estland
Språk:
Russisk tale (engelsk tekst)
Aldersgrense:
12 år
Tilhører tema:
Polar vin og viten

Fra det harde, nomadiske livet på tundraen til en usikker fremtid med fem barn. Fire år av livet til en sterk og karismatisk kvinne.

Livet er rått og tøft ute i den arktiske tundraen, der unge Ivanna lever et nomadisk liv med sine fem barn. Ivanna er en karismatisk kvinne som blir satt på prøve når hun må gi opp Nenets-folkets tradisjonelle liv og flytte til byen. Klimaet endrer seg, reinsdyrene dør, og mannen hennes, Gena, har blitt alkoholiker på grunn av jobben ved et gassanlegg. Og selv om Ivanna kan sette både ham og alle andre på plass - med sitt morderiske blikk og no bullshit-holdning - har hun et ønske om å frigjøre seg fra det voldelige forholdet.

Life of Ivanna har blitt en formidabel dokumentarfilm, laget med et øye for den materielle strukturen i verden der et bilde av et sovende barn, tre fisk og en sulten katt nesten blir et kosmisk motiv. Dette er vital, fysisk filmkunst med en uforglemmelig kvinne i sentrum. Innimellom får vi høre Ivannas brev, som blir lest opp av henne selv. Dette løfter historien hennes over elementenes raseri.

Regissør Renato Borrayo Serrano, som ble født i Guatemala og bor i Russland, har skapt et drama om frigjøring og et melankolsk rekviem om en svunnen livsstil.

Innledning ved Ingeborg Høvik, førsteamanuensis i kunsthistorie og leder av forskningsprosjektet Arctic Voices in Art and Literature in the Long Nineteenth Century ved UiT Norges arktiske universitet.

Tidligere visninger:

  • torsdag 16.09.21 Kl. 18:30