PLAYBOY HENRY

PLAYBOY HENRY

Regi:
Elaine May
Lengde:
1t 42m
År:
1971
Originaltittel:
A New Leaf
Medvirkende:
Walter Matthau, Elaine May, Jack Weston, George Rose
Land:
USA
Språk:
Engelsk (engelsk tekst)
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

Henry (WALTER MATTHAU) er en usympatisk playboy fra en rik familie som aldri har hatt interesse for noe annet enn å bruke penger. Når han en dag oppdager at han har klart å bruke opp hele arven sin skjønner han at noe må gjøres. Etter et komisk, og heller drastisk forsøk på å løse problemet kommer han frem til at den eneste løsningen er å tjene penger på godt gammeldags vis – gjennom ekteskap. Valget faller på den styrtrike, og klønete botanikkprofessoren Henrietta (ELAINE MAY). Henry gir ekteskap en sjanse, og om det skulle mislykkes har han alltids en siste utvei – han kan jo drepe henne.

Elaine May er et unikum. Siden 50-tallet har hun vært en av underholdningsbransjens mest fascinerende personligheter, og ordet multitalent er skapt for personer som henne. Hun startet med improvisasjonsteater, og sammen med sin scenepartner Mike Nichols (Oscar-vinner for blant annet THE GRADUATE) tok hun komiscenen med storm. A NEW LEAF var starten på en suksessfull, men trøblete karriere i Hollywood som nådde fantastiske høyder, men også vel så dype daler som endte på legendarisk vis med den beryktede floppen ISHTAR.

A NEW LEAF viser Elaine Mays evner både foran og bak kamera, og er en unik mulighet til å se en av filmhistoriens mest kompromissløse kvinnfolk på sin kunstneriske topp. Filmen er en hysterisk mørk komedie som evner å se etter komikken i det makabre, og varmen i det kyniske. May har en svært typisk 70-tallsestetikk som passer godt med hennes komiske sensibilitet. Hun var beryktet for å filme enormt mye materiale, og hennes interesse for å la komikk utspille seg over tid er svært tydelig her.

Carl Arne Arnesen

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter og medlemskap kjøpes i døra før hver forestilling.

Tidligere visninger:

  • lørdag 30.03.19 Kl. 14:00