PETRA VON KANTS BITRE TÅRER

PETRA VON KANTS BITRE TÅRER

Regi:
Rainer Werner Fassbinder
Lengde:
2t 4m
År:
1972
Originaltittel:
Die bittere Tränen der Petra von Kant
Medvirkende:
Margit Carstensen, Hanna Schygulla, Katrin Schaake, Irm Hermann
Land:
Vest-Tyskland
Språk:
Tysk (engelsk tekst)

34 år gamle Petra von Kant er en vellykket motedesigner som bor sammen med sin underdanige og stumme assistent Marlene. Tidlig i filmen forteller hun en venninne hvor lykkelig hun er i sitt nye liv som lesbisk, og hvor glad hun er for å være kvitt sin motbydelige, undertrykkende ektemann. Men så forelsker Petra seg hodestups i den vakre modellen Karin (Schygulla), inviterer henne til å flytte inn i leiligheten sin, og reagerer med sykelig sjalusi når Karin fortsetter å ha forhold til menn.

Den kontinuerlige maktkampen i forholdet mellom mennesker var et tema som gikk igjen i nesten alt Fassbinder laget, og spesielt de sadomasochistiske aspektene ved erotiske forhold var noe han stadig vendte tilbake til. Petra von Kants bitre tårer er et ekstremt velskrevet og drivende velspilt kammerdrama basert på Fassbinders egne erfaringer med sin tidligere elsker Günther Kaufmann, som nektet å forlate kone og barn til fordel for ham, til Rainers intense frustrasjon.

Petra von Kants «bitre tårer» drypper i frustrasjon over hvor vanskelig det er å få forhold til å fungere og hvor lite som skal til før kjærlige følelser blir erstattet av avsky og hat. Selv om filmen nesten utelukkende er dialogdrevet og begrenset til én setting, er det en genuint filmatisk opplevelse, og en film i det absolutte toppsjiktet i Fassbinders filmografi.

Tidligere visninger:

  • mandag 14.10.19 Kl. 20:15
  • tirsdag 15.10.19 Kl. 18:00
  • tirsdag 22.10.19 Kl. 18:00