UTSOLGT: Panelsamtale + film: Black Lives Matter - opprøret i USA // Do the Right Thing Se trailer

UTSOLGT: Panelsamtale + film: Black Lives Matter - opprøret i USA // Do the Right Thing

Det foregår voldsomme protester i USA etter George Floyds dødsfall - enda et drap på en afroamerikaner begått av en politimann. Black Lives Matter-bevegelsen, som oppsto i 2013, har samlet millioner av mennesker over hele verden til kamp mot et undertrykkende system.

NB! ARRANGEMENTET ER UTSOLGT

Det er dessverre ikke flere ledige plasser til vår Black Lives Matter-panelsamtale mandag, med påfølgende filmvisning. Vi skulle så gjerne ønske at vi kunne slippe inn flere enn 50 publikummere, men må forholde oss til korona-restriksjonene.

Verdensteatret - Cinemateket i Tromsø, Amnesty International og Transcultural Arts Production (TrAP) inviterer til panelsamtale der den siste tids hendelser diskuteres, etterfulgt av Spike Lees evig aktuelle filmklassiker Do the Right Thing (1989).

Arrangementet er gratis, men på grunn av smittevern må man ta ut fribillett over internett på forhånd. Det er kun 50 plasser tilgjengelig.

--

Samtalen vil dreie seg om bakgrunnen for det som skjer i USA nå, både konkrete hendelser og et system som har sviktet over lang tid. Politivolden i USA og reaksjonene på dette går langt tilbake, men hvorfor er opprøret så sterkt akkurat nå? I hvilken grad skyldes opptøyene politisk polarisering? Ivaretas menneskerettighetene i møtet mellom politi og sivile?

Under diskusjonen vil det også drøftes hva vi kan gjøre her i Norge for å bidra og vise vår støtte. Hva kan vi lære av det som skjer i USA? Finnes det noen lignende tendenser her til lands til den systematiske rasismen vi ser i USA?

I panelet: Nasra (musiker), Ole-Gunnar Solheim (regionleder Amnesty International Norge, Region Nord) og Gunhild Hoogensen Gjørv (professor, Critical Peace and Conflict Studies). Ordstyrer er Sveinung Wålengen, leder for cinemateket.

Vi avslutter med en kort innføring i hvordan politivold og rasisme har blitt portrettert i amerikansk film de senere årene, før vi viser Spike Lees mesterverk Do the Right Thing. Lee er en av USAs mest betydningsfulle filmskapere, og den suverent viktigste afroamerikanske regissøren. Han slapp nylig kortfilmen "3 Brothers" der han sammenkobler George Floyd, Eric Garner og den fiktive karakteren Radio Raheem fra Do the Right Thing.

DO THE RIGHT THING (Spike Lee, 1989)

Sommer i Brooklyn. Hetebølge. Varmen får aggresjonsnivået til å stige.

Det er steikende het sommer i Bedford-Stuyvesant i Brooklyn, New York, et nabolag full av byoriginaler og et vell av etniske grupper, hver med sine kvartaler: svarte, puertoricanere, italienere, koreanere, og så videre. Mookie (Spike Lee) jobber som pizzabud hos italienske Sal, som har en skrytevegg i sjappa si med italienske kjendiser. En dag spør Buggin' Out Sal hvorfor han ikke har bilder av svarte også – de bor jo i et svart nabolag. Det blir starten på en lang dag der spenning og konflikt i nabolaget til slutt får en fatal utgang.

Spike Lees internasjonale gjennombrudd DO THE RIGHT THING er en knivskarp skildring av rasisme i Amerika. Den er også en film om et bymiljø der folk nærmest bor oppå hverandre. Hvordan kan ulike grupper sameksistere? Hvorfor blir det gnisninger mellom minoriteter? Og hva betyr det å gjøre det rette?

Tidligere visninger:

  • mandag 08.06.20 Kl. 18:00