ORLANDO Se trailer

ORLANDO

Regi:
Sally Potter
Lengde:
1t 33m
År:
1992
Medvirkende:
Tilda Swinton, Billy Zane, Lothaire Bluteau, John Wood, Charlotte Valandrey
Land:
Storbritannia
Språk:
Engelsk / Fransk (engelsk tekst)
Aldersgrense:
9 år
Distribusjon:
Cinematekene
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

ORLANDO er en film utenom det vanlige. Eller hva sier du til en film som følger en og samme person gjennom 400 år av Europas historie – fra 1600-tallet og frem til vår tid – og hvor hovedpersonen skifter kjønn underveis?

På slutten av 1500-tallet forærer dronning Elizabeth en storslagen eiendom til sin yndling Orlando, mot at han lover henne å holde seg ung og vakker. Etter dronningens død utforsker Orlando kjærligheten på 1600-tallet, deltar i strabasiøse krigshandlinger på 1700-tallet og ender opp med den erkjennelse at han verken kan ta liv eller miste sitt eget. Han faller inn i en lang og tung søvn, og våkner ikke før på 1800-tallet – som kvinne.

Sally Potters filmatisering av Virgina Woolfs roman fra 1928 er et idiosynkratisk skråblikk på seksualitet og androgynitet, og en unik representasjon av historie og politikk. Orlando er ingen vanlig karakter, og kjønnsavvik til tross: det er ingen tvil om hans/hennes status som en av den moderne kinofilmens mest unike og spennende feministiske kreasjoner. Samtidig er filmen en sjarmerende og dansende lett komedie om menneskelig frigjøring generelt.

Det tok Potter fire år å adaptere Woolfs krevende stream-of-consciousness-roman til lerretet, og resultatet lykkes i å både være tro mot det kjente litterære forelegget og å være en så vellykket film i seg selv at manuset brukes i undervisningen på filmskoler. Hovedrollen innehas av Tilda Swinton, som startet sin karriere som skuespiller i Derek Jarmans eksperimentelle filmer på slutten av 80-tallet. For rollen i Orlando ble hun nominert til, og vant, flere priser. I dag er hun en gjenganger i filmene til regissører som Luca Guadagnino, Jim Jarmusch og Wes Anderson, selv om et yngre publikum kanskje kjenner henne best som Ancient One i Marvel-universet.

NB! Filmen vises uten norske undertekster. Det er engelske undertekster der det er fransk tale.

Tidligere visninger:

  • tirsdag 11.02.20 Kl. 18:30
  • onsdag 19.02.20 Kl. 19:00