Ordkalotten: Naked Se trailer

Ordkalotten: Naked

Regi:
Mike Leigh
Lengde:
2t 11m
År:
1993
Medvirkende:
Katrin Cartlidge, Deborah MacLaren, Peter Wight, David Thewlis, Ewen Bremner
Land:
Storbritannia
Språk:
Engelsk tale, norsk tekst
Tilhører tema:
Ordkalotten

"Glem alt annet du har sett av Mike Leigh. NAKED er noe helt annet."

Beskjeden kom fra en av cineastene jeg sto sammen med utenfor Prinsen Kino i Trondheim, etter en visning på det lokale cinemateket. Jeg skulle se NAKED (1993) i forbindelse med en filmvitenskap-forelesning dagen etter, og hadde erkjent for de andre kinogjengerne at Mike Leigh og britisk sosialrealisme så langt ikke hadde vært noe for meg.

Påstanden om at NAKED var noe helt annet traff som en svingdør i pannebrasken. Jeg forlot filmvisningen med en følelse av oppstemt mismodighet, ute av stand til å snakke med noen. NAKED er et eksempel på hvordan mørk og fortvilet kunst kan etterlate den som opplever verket med en følelse av noe salig; der dypdykket i kloakken ender opp med å bli en slags renselse til slutt. Jeg har senere sett flere gode filmer av Leigh, men NAKED er fortsatt hans mesterverk. Hovedpersonen Johnny (David Thewlis) er ufordragelig og sår, og hans selvdestruktive odyssé langs Londons gater avslører ham som mer enn bare en ondsinnet misantrop. NAKED er en av få filmer med så mye sprengkraft at den vokser ut av seg selv og blir en befriende ærlig tilstandsberetning om menneskets kamp.

Sveinung Wålengen

Filmen vises i samarbeid med Ordkalotten - Tromsø internasjonale litteraturfestival, fra klassisk 35mm-format. Tema for årets festival er raseri.

Tidligere visninger:

  • søndag 19.11.17 Kl. 14:00