Polar vin og viten | One with the Whale Se trailer

Polar vin og viten | One with the Whale

Regi:
Peter Chelkowski, Jim Wickens
Lengde:
1t 23min
År:
2023
Land:
Storbritannia, USA
Språk:
Engelsk (Utekstet)
Tilhører tema:
Polar vin og viten

Velkommen til en ny utgave av Polar vin og viten.

One with the Whale er en rørende og spennende fortelling om en families kamp for å gjenoppbygge sine knuste identiteter og finne et nytt fotfeste både i den gamle og moderne verden.

Hvalfangst er en kamp på liv og død for Yu'pik-folket på St. Lawrence, en liten øy i Beringhavet. Så når Chris Apassingok blir den yngste personen som noensinne har fanget en hval for landsbyen sin, blir hele landsbyen ekstatisk. Hans mor deler stolt nyheten på Facebook. Til hennes overraskelse angriper tusenvis av tastaturkrigere og nett-troll Chris; han mottar både hatmeldinger og drapstrusler. Fanget i kryssilden av klimaendringer, matsikkerhet, nettmobbing og århundrer med rasistisk motiverte angrep fra utenforstående, strever Apassingok-familien og landsbyen deres med å finne fotfeste både i den gamle og moderne verden.

Filmen er en hjertevarm og spennende historie, dokumentert gjennom imponerende visuelle bilder - inkludert noen sitrende actionscener - samt oppriktige vitnesbyrd, skapt i samarbeid med sibirske Yu'pik.


Filmen vises i samarbeid med Polarmuseet i Tromsø og det vil være en innledning ved Tore Haug.

Haug er Norges fremste ekspert på hval og sel. Han er professor emeritus og sjøpattedyrekspert ved Havforskningsinstituttet.

Etter å ha avlagt hovedfag om hval ved Universitetet i Oslo 1978 jobbet Haug som forsker ved Universitetet i Tromsø med problemstillinger knyttet til fiskebiologi (særlig kveite og blåkveite) og arktiske fiskesamfunn. I 1989 avla han doktorgrad om kveitas biologi ved Universitetet i Tromsø.

Haug ble deretter ansatt ved Havforskningsinstituttet, avdeling Tromsø. Der har han vært ansvarlig for rådgivning om sel og hval til norske forvaltnings-myndigheter. Og har en viktig rolle som vitenskapelig bidragsyter i viktige internasjonale forvaltningsorganer som ICES, NAMMCO og IWC.

Klimaendringenes påvirkning på livet i havet er også et av Haugs forskningsfelt.

Haug er også en meget dyktig og ettertraktet faglig formidler med blant annet mer enn 40 artikler i Store norske leksikon.

Merk: Filmen vises uten norske undertekster

Tidligere visninger:

  • torsdag 06.06.24 Kl. 18:00