NI DAGER AV ET ÅR

NI DAGER AV ET ÅR

Regi:
Mikhail Romm
Lengde:
1t 51m
År:
1962
Originaltittel:
Devyat dney odnogo goda
Medvirkende:
Aleksey Batalov, Innokentiy Smoktunovskiy, Tatyana Lavrova
Land:
Sovjetunionen
Språk:
Russisk tale (engelske undertekster)
Aldersgrense:
12 år
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

Hvordan kan verden unngå et nytt Hiroshima? Gjennom et statsdrevet, sovjetisk atomvåpenprogram, selvfølgelig! Dette intense kjærlighetsdramaet satt til et kjernekraftslaboratorium var en statlig rettferdiggjøring av den enorme, sovjetiske satsningen på atomkraft som i filmen blir fremstilt som et slags humanistisk tiltak fra det sovjetiske regimet for å unngå atomkrig. Filmen hadde mange beundrere i sin samtid og nøt stor suksess internasjonalt.

NI DAGER AV ET ÅR er en av de mest kjente kulturelle produktene som kom ut av det de på engelsk omtaler som «The Khrushchev Thaw», altså en opptiningsperiode hvor Nikita Khrusjtsjov reformerte og liberaliserte livet i Sovjetunionen etter årtier med absolutt undertrykkelse fra Josef Stalins regime.

Filmens skeptiske innstilling til vitenskapelig framgang er spesiell fordi i samtidens Sovjet feiret de store vitenskapelige hendelser som oppskytning av Sputnik-raketten og Jurij Gagarin som gikk i bane rundt jorden og var første menneske i verdensrommet. Regissøren klarte vel ikke annet enn å slenge med noen personlige stikk, kanskje for å se om de gikk gjennom de opptinede sensurreglene til Khrusjtsjov?

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter kjøpes på filmklubben sine nettsider.

MERK: Filmen vises med engelske undertekster.

Billetter:

  • lørdag 08.05.21 Kl. 15:00