Nära livet

Nära livet

Regi:
Ingmar Bergman
Lengde:
1t 24m
År:
1958
Manus:
Ulla Isaksson
Land:
Sverige
Språk:
Svensk, utekstet
Tilhører tema:
Torsdagsfilmen

Nært om graviditet, fødsel og kvinnefellesskap ble for sterkt i 1958.

Etter sitt internasjonale gjennombrudd med Det sjundet inseglet og Smultronstället var den en annen Ingmar Bergman publikum fikk møte i hans neste film Nära livet. Resultatet ble for sterkt for enkelte, og i Bergen ble filmen tatt av plakaten etter at åtte (menn) skal ha besvimte på en og samme visningen.

I sin livslange utforskning av den menneskelige psyken er Bergman stadig på jakt etter de situasjonene hvor vi er sårbare, hvor maskene faller og vi må være oss selv, med all vår angst og alle våre fordommer. Men noen ganger er det da uante ressurser av varme og kjærlighet og fellesskap bryter seg fram. Nära livet foregår på fødeavdelingen ved et større sykehus. Vi møter tre kvinner, alle gravide, men i helt forskjellige livssituasjoner. I et kaldt og klinisk sykehuslandskap, er det opp til de tre kvinnene å finne varme i hverandre. De venter på å føde, men blir selv gjenfødt i opplevelsene dette oppholdet bringer.

Også denne filmen ga Bergman internasjonale laurbær, regiprisen i Cannes, der også de fire kvinnelige anhovedrolleinnehaverne fikk dele prisen for beste kvinnelige hovedrolle og Ulla Isaksson fikk manusprisen.

Tidligere visninger:

  • torsdag 24.02.11 Kl. 16:00