Naken Se trailer

Naken

Regi:
Mike Leigh
Lengde:
2t 12min
År:
1993
Manus:
Mike Leigh
Medvirkende:
David Thewlis, Lesley Sharp, Katrin Cartlidge, Greg Crutwell, Claire Skinner, Peter Wight
Land:
Storbritannia
Språk:
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense:
15 år
Distribusjon:
Cinematekene
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

Mike Leighs prisvinnende klassiker.

Johnny er ikke fyren som bruker uttrykket «jolly good» plagsomt ofte. Med slitt, svart frakk, pistrete skjegg og stikkende øyne går han gatelangs i London som en herjet apokalyptisk profet, som hevder at menneskeheten endelig har rævkjørt seg selv så grundig at det bare er et spørsmål om tid før hele driten går under.

Det er en blek, traurig verden Mike Leigh skildrer i NAKEN. Handlingen utspiller seg på de mer frynsete sosiale bredder i London, hvor gatene er badet i et nakent, blått lys og befolket av forkomne, hjemløse og desperat ensomme individer uten de store utsiktene til et lykkelig liv. Midt oppi dette står Johnny, som har lest Johannes åpenbaring og funnet bevis for at verdens ende er nært forestående. Det eneste Johnny har som beskyttelse mot en rå og gjennomført avmystifisert virkelighet er sitt virksomme hode og sin skarpe tunge.

Johnny er en på alle måter fascinerende karakter. Han er frastøtende, patetisk og grusom, i bunn og grunn en drittsekk, spesielt i måten han behandler kvinner på. Samtidig er han også en skadeskutt fugl, en artikulert anti-helt som kjemper en innbitt kamp mot livets meningsløshet og tingenes generelle bedritenhet.

Naken er Mike Leighs uten sammenligning mest kompromissløse film, men også en av 90-tallets desidert morsomste oppvisninger i ravnsvart kynisme og glefsende galgenhumor.

«Naked» is a mesmerizing character study, an attempt to stretch the emotional boundaries of truth on film as far as they will go.

Los Angeles Times

Merk: Filmen vises uten norske undertekster.

Tidligere visninger:

  • mandag 02.05.22 Kl. 20:45
  • onsdag 04.05.22 Kl. 18:15