Min onkel i Amerika [35mm]

Min onkel i Amerika [35mm]

Regi:
Alain Resnais
Lengde:
2t 6m
År:
1980
Originaltittel:
Mon oncle d'Amérique
Manus:
Jean Gruault
Medvirkende:
Laurence Badie, Catherine Frot, Pierre Arditi, Helena Manson, Gérard Depardieu
Foto:
Sacha Vierny
Musikk:
Arié Dzierlatka
Land:
Frankrike
Språk:
Fransk (norsk tekst)
Tilhører tema:
Månedens film

Alain Resnais har med MIN ONKEL I AMERIKA skapt en underfundig og underholdende film. Temaet i filmen er noe så spesielt som menneskenes psyke sammenlignet med rottenes. Regissørens inspirasjonskilde er den franske forskeren Henri Laboritis teorier om stress, utarbeidet gjennom forsøk med rotter.

På den ene siden består filmen av dokumentaropptak fra Laboritis sitt laboratorium og intervjuer med forskeren. I den fiktive delen av filmen møtes tre personer som har svært forskjellig miljø- og klassebakgrunn. Først blir vi presentert for hver enkelt, så tvinnes deres skjebner mer og mer sammen jo lengre ut i filmen vi kommer. Det fører til konflikter og motsetninger dem i mellom, og det er her rottene kommer inn. Vi oppfører oss nemlig som rotter når vi blir stresset og mister kontrollen over oss selv, hevder Resnais.

MIN ONKEL I AMERIKA var Resnais niende film på 21 år. Den vakte furore ved Cannes-festivalen i 1980 der den fikk juryens spesialpris. Man kan på mange måter si at Resnais med denne filmen samler flere av trådene fra starten av sin filmkarriere. Her møtes den psykologiske realismen fra Hiroshima mon Amour (1959) og surrealismen fra I fjor i Marienbad (1961).

Omtale: Trondheim filmklubb

Filmen vises fra nydelig 35mm format.

Tidligere visninger:

  • tirsdag 25.09.18 Kl. 18:00
  • fredag 28.09.18 Kl. 18:00