Min Nabo Totoro

Min Nabo Totoro

Regi:
Hayao Miyazaki
Lengde:
1t 26m
År:
1988
Originaltittel:
Tonario No Totoro
Medvirkende:
Noriko Hidaka, Chika Sakamoto, Hitoshi Takage
Land:
Japan
Distribusjon:
ORO Film
Tilhører tema:
Studio Ghibli, Tromsø Filmklubb

MIN NABO TOTORO foregår i etterkrigstidens Japan. Vi følger de to unge søstrene Satsuki og Mei som flytter ut på landsbygda sammen med faren for å være nærmere sykehuset der moren ligger. Jentene har masse land å utforske rundt huset, og oppdager raskt vennlige skogsånder. Det er den yngste jenta, Mei, som først oppdager Totoro når hun følger to små vesener inn i et skogholt. Faren hennes forteller senere at Totoro er skogens vokter. Etter hvert har de to søstrene flere eventyr med Totoro og vennene hans.

MIN NABO TOTORO ser vi to trekk som er vanlige i Miyazakis filmer: Sterke jenter i hovedrollen, og et tema som dreier seg omkring naturen og naturånder. Miyazaki selv er både feminist og naturverner, og dette gjenspeiles i filmene hans. Denne filmen har også noen meget imponerende naturscener, skapt av Kazuo Oga. Oga ble trukket til prosjektet da han fikk se noen skisser av Totoro i skogkanten, og hans arbeid her ga karrieren hans et kraftig dytt. I dag er Ogas stil en del av varemerket til Studio Ghibli, og Totoro selv opptrer i logoen.

MIN NABO TOTORO ble sluppet samtidig med ILDFLUENES GRAV av Takahata, og det var en kraftig kontrast mellom de to helt forskjellige historiene.