Stumfilmdager: Metropolis

Stumfilmdager: Metropolis

Regi:
Fritz Lang
Lengde:
2t 33m
År:
1927
Originaltittel:
Metropolis
Medvirkende:
Birgitte Helm, Alfred Abel, Gustav Fröhlich, Rudolf Klein-Rogge
Musikk:
Cleaning Women, Nasra, Gudmund Østgård, Ivan Afanasyev
Land:
Tyskland
Språk:
Tyske tekstplakater, norske undertekster
Distribusjon:
Norsk Filmklubbforbund
Tilhører tema:
Stumfilmdager 2011

Fritz Langs ikoniske fremtidsdystopi med et nytt og eksperimentelt soundtrack.

I fremtidsbyen Metropolis lever overklassen sitt dekadente luksusliv på overflaten, mens arbeiderne jobber som slaver i maskinhallene under byen. Freder, sønn av Metropolis’ makthaver, er uvitende om arbeidernes og deres familiers eksistens og levekår, inntil han en dag møter den vakre underjordiske Maria. Han følger etter henne ned under byen, og blir vitne til en grusom ulykke i en av arbeidernes maskinhaller. Forferdet konfronterer han sin far, men må skuffet erfare at mannen han har respektert så høyt ikke opplever forskjellen mellom deres luksuriøse liv og arbeidernes forferdelige kår som urett. Freder bestemmer seg for å gjøre noe, og må også finne igjen den vakre Maria.

Metropolis er en fremtidsdystopi og en av filmhistoriens mest ikoniske filmer, og har inspirert filmskapere, arkitekter og kunstnere helt siden premieren i 1927. Det ble klippet kraftig i filmen kort tid etter premieren, og disse delene har vært antatt tapt siden den gang. Men i 2008 ble en helt komplett kopi funnet i Buenos Aires, og etter omfattende restaureringsarbeid er nå premiereversjonen av Metropolis igjen tilgjengelig for publikum.

MUSIKK: CLEANING WOMEN, NASRA, GUDMUND ØSTGÅRD, IVAN AFANASYEV

Disse musikerne møttes for første gang for å jobbe sammen under filmfestivalen i januar, hvor de i løpet av en uke komponerte musikk til Metropolis. Urfremføringen i KulturHuset er av mange løftet fram som det virkelig store høydepunktet under årets filmfestival. Artistene er alle knyttet til prosjektet Barents-TIFF, et prosjekt initiert av TIFF med støtte fra BarentsKult, hvor målet er å skape kunstnerisk samarbeid på tvers av landegrenser i Barentsregionen.

Finske Cleaning Women burde være kjent for mange publikummere i Tromsø, med sin utradisjonelle, hjemmesnekrede instrumentering og sitt industrielle electrorock-lydbilde. De har besøkt både TIFF og Stumfilmdager tidligere. Perkusjonist, Nasra og multimusiker Østgård er begge Tromsø baserte med tyngdepunkt i den elektroniske genren. Afanasyev er fra Petrozavodsk i Nordvest-Russland, og bidrar med et knippe alternative instrumenter i tillegg til å bruke sin egen stemme. Genremessig er det vanskelig å plassere dette, men at de presenterer det perfekte lydsporet for Metropolis er det ingen tvil om.

Nettsider:

Nasra

Cleaning Women