MELANCHOLIA

MELANCHOLIA

Regi:
Lars von Trier
Lengde:
2t 15min
År:
2011
Medvirkende:
Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, Alexander Skarsgård, Brady Corbet
Land:
Danmark/Sverige/Frankrike/Tyskland
Språk:
Engelsk tale (norsk tekst)
Aldersgrense:
12 år
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

Life is only on earth. And not for long.

Justine (Kirsten Dunst) gifter seg med Michael (Alexander Skarsgård), og bryllupet feires på en diger herregård. Det er søsteren Claire (Charlotte Gainsbourg) og hennes mann (Kiefer Sutherland) som arrangerer festen. Bryllup er tid for glede og lykke, men tungsinnet og likegyldigheten til Justine bærer varsel om at noe er i gjære. Tittelen er en klar indikasjon på filmens tema. Det handler like mye om den indre kampen til hovedpersonene som det gjør om de ytre konfrontasjonene mellom og rundt dem.

Melancholia er en film som gjør inntrykk og kjennes på kroppen. De mektige, storslagne scenene i starten er beskrivende på sinnsstemningene som formidles. Den er fylt med hypnotisk vakre bilder og en trykkende stemning, utmerket lydlagt med musikk fra Tristan und Isolde av Richard Wagner. Melancholia er en vakker film om dystre temaer, men von Trier makter å finne skjønnhet i selv de mørkeste kroker.

Å se denne filmen andre plasser enn på kino er å gjøre den urett, for det er meningen at man skal få et slag i både trynet og solar plexus av det visuelle og auditive i filmen. Dette er noe kun en kinovisning kan frembringe. Vel møtt!

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter kjøpes på filmklubben sine nettsider.

Tidligere visninger:

  • onsdag 10.11.21 Kl. 21:00