Mapantsula Se trailer

Mapantsula

Regi:
Oliver Schmitz
Lengde:
1 time, 44 min.
År:
1987
Manus:
Thomas Mogotlane & Oliver Schmitz
Medvirkende:
Thomas Mogotlane, Marcel van Heerden, Thembi Mtshali, Dolly Rhatebe
Land:
Storbritannia, Sør-Afrika
Språk:
Engelsk / Zulu / Afrikaans / Sotho / Engelsk tekst
Tilhører tema:
Fokus: Sør-Afrika

Historien om gangsteren som motvillig må ta stilling mot apartheid.

Mapantsula er en original gangsterfilm, men også mye mer: Den er hyllet som en av Sør-Afrikas beste filmer gjennom tidene, og et høydepunkt i 1980-tallets ’bølge’ av opposisjonell filmkunst. Den er spilt inn mot alle odds, under unntakstilstanden i 1986/87, da kampen mot apartheid var på sitt mest intense. Og den er den første anti-apartheid-filmen laget for, om og av svarte. Hovedrolleinnehaver Thomas Mogotlane var selv med på å skrive manus til Mapantsula, som presist skildrer gatekulturen i Johannesburg og 80-årenes høyspente politiske atmosfære i Sør-Afrika.

Filmens hovedperson er ’Panic’: en gangster og småkriminell, ekspert på knivran, dressed to kill, og mer opptatt av det søte liv enn motstand mot systemet. Så havner han i en demonstrasjon mot regimet og blir arrestert. Under forhøret blir han tvunget til å velge mellom å redde sitt eget skinn eller stå opp for folk rundt seg.

Mapantsula ble forbudt i hjemlandet, men ble vist under Cannes-festivalen i 1988 og har inspirert en hel generasjon unge filmskapere i Sør-Afrika.

Med innledning av Bo Brekke, journalist i NRK og forfatter av flere bøker om Sør-Afrika.

Fokus: Sør-Afrika

I april er det tyve år siden Sør-Afrika avholdt det historiske valget som førte ANC og Nelson Mandela til regjeringsmakt og markerte slutten på apartheid. Vi feirer jubileet med seks høydepunkter fra sør-afrikansk film, fra 1970-tallet fram til i dag. Flere av dem er aldri før vist i Norge, og gir et spennende blikk på Sør-Afrikas vanskelige vei fra raseskille til demokratisk rettsstat.

https://www.youtube.com/watch?v=GcifODFb6JU

Tidligere visninger:

  • onsdag 23.04.14 Kl. 18:30