LOUIS MALLE: LACOMBE, LUCIEN

LOUIS MALLE: LACOMBE, LUCIEN

Regi:
Louis Malle
Lengde:
2t 18m
År:
1974
Originaltittel:
Lacombe Lucien
Manus:
Louis Malle, Patrick Modiano
Medvirkende:
Pierre Blaise, Aurore Clément, Holger Löwenadler
Land:
Frankrike, Italia, Vest-Tyskland
Språk:
Fransk, tysk, engelsk (norsk tekst)
Tilhører tema:
Louis Malle

En ung bondegutts skjebne under den tyske okkupasjonen.

I Lacombe, Lucien viser Louis Malle sin dype forståelse av menneskesjelen. Den beskriver en ung bondegutt som i slutten av andre verdenskrig blir forræder og arbeider for det tyske sikkerhetspolitiet. I et poetisk, lavmælt billedspråk og med en tett fortellerstil tegner Malle et portrett av gutten som skal svare på hvorfor han ble nazist. Han er naiv. Han er sjelløs og amoralsk, liker å jakte, lengter etter kjærlighet, men tilfeldigheter fører ham i Gestapos hender og hans ondskap blir forløst.

17 år gamle Lucien Lacombe er en landsens gutt på leting etter tilhørighet. Han blir avvist av motstandsbevegelsen fordi han er for ung, og i raseri over dette blir han en av mange franskmenn som bistår okkupasjonsmakten. Det franske Gestapo var en av tyskernes viktigste ressurser under okkupasjonen.

Louis Malle hverken dømmer eller rettferdiggjør sin unge protagonist. Luciens dragning mot Gestapo forklares ikke som et utslag av hans ondskap, men som hans måte å oppnå en viss grad av selvfølelse på. Likevel stilles han til slutt til ansvar for handlingene sine.

Lacombe, Lucien er en mektig gjenskaping av det franske samfunnet i 1944, og skildrer med et nøytralt filmspråk Luciens vei inn i nazistenes rekker. Lucien synes å ikke skille mellom livene til et menneske og en kylling, og virker lammet av all døden han ser rundt seg. Samtidig er han uten noen ideologisk forankring, og kunne like gjerne ha blitt motstandsmann.

Filmen er bygget omkring møtet mellom jøden Horn og den mistenksomme Lucien. Horn er skredder, og lager klær til nazistene for å bedre familiens sjanse til å overleve. Slik møter han Lucien, som raskt trekkes mot Horns datter France. Kjærligheten til «la belle France» blir starten på Luciens vei mot selvransakelse.

Musikken er ved Django Reinhardt.

Omtale fra NFK

Tidligere visninger:

  • tirsdag 26.03.19 Kl. 17:30