Lost Highway Se trailer

Lost Highway

Regi:
David Lynch
Lengde:
2t 14m
År:
1997
Medvirkende:
Patricia Arquette, Natasha Gregson Wagner, Gene Ross, Bill Pullman, Richard Pryor, Henry Rollins
Land:
USA
Språk:
Engelsk tale, norsk tekat
Tilhører tema:
Retrospektiv: David Lynch

Psykologisk thriller med elementer av neo noir.

David Lynch skrev manuset til LOST HIGHWAY (1997) sammen med Barry Gifford – forfatteren som stod bak romanen "Wild at Heart", som ble til filmen med samme navn syv år tidligere. Mellom disse to filmene hadde TWIN PEAKS: FIRE WALK WITH ME resultert i en økonomisk fiasko, men ved hjelp av franske StudioCanal kunne Lynch reise kjerringa på et brukbart budsjett. I likhet med regissørens to foregående filmer baserer LOST HIGHWAY seg på et nokså lineært narrativ, men her er asfalten enda grovere og avstikkerne mer mystiske. Den stadig mer vibrerende fortellingen leder opp til det som på tidspunktet ble Lynchs mest kaotiske verk; et på samme tid introvert og ekstrovert leven, der filmskaperen fortsetter sin surrealistiske lek med sjangerkonvensjoner og popkultur.

Jazzsaksofonisten Fred (Bill Pullman) finner en videokassett utenfor hjemmet sitt i Los Angeles, der han bor sammen med kona Renée (Patricia Arquette). På merkelig vis har noen filmet huset deres innenfra. Fred tar kontakt med politiet, som sliter med å finne ledetråder til en gjerningsmann. Snart dukker en ny video opp, og nå er innholdet langt mer forstyrrende: bildene viser at Fred tar livet av kona si, hvorpå han blir arrestert og havner i fengsel. Herfra og ut setter Lynch virkelig inn sjettegiret, i sin audiovisuelle fremstilling av det påståtte drapets konsekvenser. LOST HIGHWAY er en estetisert rus for sansene, men som så ofte ellers hos Lynch utløses det skrekkmarinerte fyrverkeriet av rollefiguren(e)s emosjonelle bagasje.

LOST HIGHWAYs stilistiske slagkraft skyldes i stor grad Peter Demings debut som Lynch-fotograf, og de to skulle videreutvikle samarbeidet i MULHOLLAND DR. (2001).

Sveinung Wålengen

Tidligere visninger:

  • mandag 15.05.17 Kl. 20:15
  • fredag 19.05.17 Kl. 20:15