L’inhumaine

L’inhumaine

Regi:
Marcel L'Herbier
Lengde:
2t 15m
År:
1924
Medvirkende:
Georgette Leblanc-Maeterlinck, Jaque Catelain, Philippe Hériat
Land:
Frankrike
Språk:
Stumfilm
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

Art deco på film.

For Marcel L’Herbier var filmen den mest moderne av alle kunstarter, og i mange av filmene hans synes forsøkene på å bekrefte denne påstanden godt, ikke minst i L'INHUMAINE, Den umenneskelige. Filmen skulle være et utstillingsvindu for datidens strømninger i fransk kunst, og L’Herbier var faktisk veldig tidlig ute: den ble en slags forløper til den store verdensutstillingen «Exposition internationale des arts décoratifs et industriels modernes», som da den ble arrangert et par år senere presenterte style moderne, senere kalt art deco, for hele verden.

L'INHUMAINES estetiske syntese av alt som var moderne og dynamisk kommer til uttrykk gjennom samarbeid med en rekke av datidens fremste kunstnere og arkitekter: Mest kjent er kubistmaleren Fernand Legér som stod for scenografien, men også arkitekten Robert Mallet-Stevens, designeren Pierre Chareau, moteskaperen Paul Poiret og filmskaperne Claude Autant-Lara og Alberto Cavalcanti hadde viktige roller i utformingen av filmens visuelle stil.

For L’Herbier er kubismen ikke en gal manns verk, men resultat av en meget klar idé. Denne regissøren har i L'INHUMAINE skapt bilder som tar pusten fra en. Filmen er en lysende lovsang til den moderne teknikkens storhet.

Når man har sett denne filmen har man følelsen av å ha vært vitne til fødselen av en ny kunstart. - Neue Freie Press, Wien 1924

Tidligere visninger:

  • torsdag 20.09.18 Kl. 18:00
  • mandag 24.09.18 Kl. 18:30