ALVEKONGEN

ALVEKONGEN

Regi:
Marie-Louise Iribe
Lengde:
51m
År:
1930
Originaltittel:
LE ROI DES AULNES
Medvirkende:
Joë Hamman, Otto Gebühr, Raymond Lapon
Land:
Frankrike
Språk:
Fransk tale, med engelske undertekster.
Aldersgrense:
6 år
Distribusjon:
Cinematekene

ALVEKONGEN er en uforglemmelig, drømmeliknende visualisering av Goethes dikt Erlkönig fra 1782 og Franz Schuberts melodi fra 1815.

Til tross for at Marie-Louise Iribe bare ble 39 år gammel, var hun en dynamisk filmpioner som rakk mye i sitt korte liv, både som skuespiller, regissør og produsent. Hun var ambisiøs og kultivert og startet sitt eget produksjonsselskap, regisserte to spillefilmer og var en av de få kvinnelige regissørene som klarte den vanskelige overgangen fra stumfilm til lydfilm tidlig på 1930-tallet.

ALVEKONGEN (LE ROI DES AULNES) er den eneste filmen Marie-Louise Iribe er kreditert soloregi for. I Iribes versjon rir en mann på hesteryggen med sin syke sønn for å nå fram til en doktor i en nærliggende by. Mens de rir gjennom skogen i natten får gutten et syn av alvekongen (en eventyrkonge fra et dansk sagn – ellekongen), men faren avfeier sønnens frykt og tilskriver det den ville naturen som omgir dem.

Idet far og sønn rir inn i skogen etter en sakte, naturalistisk begynnelse, vekkes eventyrverdenen til live, og det samme gjør filmen. Ved å kombinere datidens spesialeffekter med den nifse atmosfæren i en ekte skog, maner Iribe kraftfullt fram det skumle ved naturens verden i nattemørket med all sin magi og skrekk. Eventyrfigurene gutten skaper av løv og edderkopper, er bitte små, søte skapninger, men alvekongen er en skikkelig skummel skikkelse, gjennomskinnelig og kjempemessig, og dødsmasken hans som kommer til syne i de siste scenene, oser av frykt.

Tidligere visninger:

  • tirsdag 13.10.20 Kl. 18:30