Last Grave at Dimbaza

Last Grave at Dimbaza

Regi:
Nana Mahomo
Lengde:
TBA
År:
1974
Land:
Storbritannia, Sør-Afrika
Språk:
Diverse / Engelske tekster
Tilhører tema:
Fokus: Sør-Afrika

En knyttneve av en dokumentarfilm som fikk verden til å snu ryggen til apartheid.

Last Grave at Dimbaza er laget tidlig på 70-tallet av en gruppe britiske filmstudenter og sørafrikanere i eksil. De ønsket å vise fram konsekvensene av apartheid, og å snu opinion særlig i Storbritannia og USA, hvor myndighetenes motstand mot regimet i Sør-Afrika var lunken. Og de lyktes til de grader.

Last Grave at Dimbaza er skutt i all hemmelighet inne i Sør-Afrika, og ble smuglet ut av landet og vist ved filmfestivaler over hele verden. Ikke bare vant den en rekke priser – den sjokkerte hel verden og bidro til å skape en internasjonal opinion mot regimet.

På under en time dokumenterer filmskaperne så å si alle sider ved raseskillet: det umenneskelige arbeidslivet, som adskilte svarte arbeidere fra deres familier; de omfattende kontrollene av svarte; streiker og sosial uro; utilslørte rasistiske uttalelser fra myndighetene; og groteske forskjeller i levestandard mellom svarte og hvite.

Last Grave at Dimbaza var det første varselet om apartheids fall. Dokumentarfilm blir ikke stort bedre og viktigere enn dette.

Christine Smith-Simonsen, leder ved Senter for fredsstudier ved Universitetet i Tromsø vil holde innledning før filmen.

Smith-Simonsen har undervist i afrikansk historie, og jobbet med tematikk som nord-sør relasjoner, bistandshistorie, norske fredstradisjoner og engasjementspolitikk.

Fokus: Sør-Afrika

I april er det tyve år siden Sør-Afrika avholdt det historiske valget som førte ANC og Nelson Mandela til regjeringsmakt og markerte slutten på apartheid. Vi feirer jubileet med seks høydepunkter fra sør-afrikansk film, fra 1970-tallet fram til i dag. Flere av dem er aldri før vist i Norge, og gir et spennende blikk på Sør-Afrikas vanskelige vei fra raseskille til demokratisk rettsstat.

Tidligere visninger:

  • mandag 28.04.14 Kl. 18:30