Kvinner uten menn Se trailer

Kvinner uten menn

Regi:
Shirin Neshat, Shoja Azari
Lengde:
1t 35m
År:
2009
Originaltittel:
Zanan-e Bedun-e Mardan
Medvirkende:
Shabnam Toloui, Pegah Ferydoni, Arita Shahrzad, Orsi Toth
Land:
Tyskland, Østerrike, Marokko, Ukraina, Italia, Frankrike
Språk:
Persisk / Engelsk (engelske undertekster)
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

KVINNER UTEN MENN er debutlangfilmen til den visuelle kunstneren Shirin Neshat, som ble født i Iran i 1957. Familien var muslimsk men foreldrene verdsatte vestlige verdier, og faren ønsket at døtrene skulle kunne stå på egne ben når de ble voksne. Neshat gikk på en katolsk skole i Tehran, og i 1975 dro hun for å studere ved universitetet i Berkley, før hun flyttet til New York og giftet seg. Da hun dro tilbake til Iran i 1990 kjente hun ikke igjen landet, som nå var under prestestyre. Det var kontrasten mellom det Iran hun husket og den nye realiteten som fikk Neshat til å begynne å bruke kunstutdannelsen sin til å belyse ulike tema, blant annet kvinners stilling i den muslimske staten.

I 1990 ga også den iranske forfatteren Sharhnush Parsipur ut boka Kvinner uten menn, som hun hadde skrevet gjennom 70-tallet. Boka, og filmen av samme navn, består av ulike historier som veves sammen. Vi følger fire ulike kvinner gjennom statskuppet i 1953, der MI6 og CIA styrtet statsministeren for å styrke posisjonen til Sjahen av Iran. Vi får et visuelt slående bilde av kuppet, og et innblikk i livet til fire svært forskjellige iranske kvinner som berører hverandres liv i den kaotiske tiden.

Bjarne Janson Husabø

Trivia: Regissør og kunstner Shirin Neshat har vært bannlyst fra Iran siden 1996. Forfatteren Sharhnush Parsipur har vært fengslet i Iran ved flere anledninger, blant annet pga. at Kvinner uten menn diskuterer kvinnelig jomfruelighet, og boka ble forbudt i Iran fra midten av 90-tallet.

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter og medlemskap til filmklubben kjøpes i døra før forestillingen.

Tidligere visninger:

  • onsdag 04.10.17 Kl. 21:00