KRONPRINSEN

KRONPRINSEN

Regi:
Pål Bang-Hansen
Lengde:
1t 35m
År:
1979
Medvirkende:
Bjørn Sundquist, Trini Lund, Bjørn Floberg, Hallvard Lydvo, Sverre Anker Ousdal
Land:
Norge
Språk:
Norsk tale, ingen undertekster
Aldersgrense:
12 år
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

Den unge politikerspiren Roar markerer seg i AUF som en uredd og radikal stemme, og lanseres fort som en lederkandidat i ungdomspartiet. På vei mot toppen slites Roar mellom sin personlige overbevisning og politisk makt, og ytterligere intriger oppstår når Roar oppdager at ungdomspartiet i en mottar store pengesummer fra en organisasjon sponset av CIA.

KRONPRINSEN var Pål Bang-Hansens sjette, og siste film som regissør. Filmen var svært kontroversiell i sin samtid grunnet åpenbare paralleller mellom Roar og AUFs tidligere leder, Ola Teigen, og den store skandalen som partiet opplevde i slutten av hans tid som formann. Flere prominente Arbeiderpartipolitikere uttalte seg særs negativt om prosjektet, og Bang-Hansen mente selv at han ble presset ut av norsk filmindustri grunnet filmens kontroversielle innhold, og det er mange som er enig med han i det. Selv om dette var slutten på Bang-Hansens tid bak kamera, var rollen som Roar faktisk starten på Bjørn Sundquists fantastiske karriere.

KRONPRINSEN har aldri blitt utgitt på noe fysisk format i Norge, men vi har gleden av å vise denne glemte perlen i norsk filmhistorie som skildrer et av Arbeiderpartiets åpne sår som formet ungdomspartiet i flere tiår, og muligens den ypperste filmen i Bang-Hansens filmografi.

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter kjøpes på filmklubben sine nettsider.

MERK: Filmen vises uten undertekster.

Tidligere visninger:

  • onsdag 24.02.21 Kl. 21:00