KOM OG SE

KOM OG SE

Lengde:
2t 22m
År:
1985
Originaltittel:
Idi i smotri
Medvirkende:
Aleksei Kravchenko, Olga Mironova
Land:
Sovjetunionen
Språk:
Russisk (engelsk tekst)
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

«Og da det åpnet det annet segl, hørte jeg det annet livsvesen si: Kom! Og det kom ut en annen hest, som var rød, og ham som satt på den, blev det gitt å ta freden fra jorden, og at de skulde slakte hverandre, og det blev gitt ham et stort sverd.»

Når den unge gutten Flyora finner ei rifle, blir han med de sovjetiske partisanene i kamp mot nazistene og får oppleve 2. verdenskrig på nært hold.

KOM OG SE viser brutaliteten fra Østfronten på en realistisk og marerittaktig måte. Handlingen foregår i et okkupert område av Hviterussland i 1943, hvor Flyora er vitne til de bestialske straffeekspedisjonene som tyskerne utfører på lokalbefolkningen. Flyora gjennomgår en forandring fra uskyldig barn til en som har kjent verdens ondskap på kroppen i løpet av kort tid.

Aleksey Kravenchenko, som spilte Flyora, har fortalt at han gikk på diett under filmen, for å få frem hvordan hovedpersonen utmagres på en troverdig måte.

KOM OG SE inneholder sterke scener og er en rekke ganger blitt omtalt som en av tidenes beste krigsfilmer. Filmens tittel er tatt fra Johannes Åpenbaring, sjette kapittel, hvor apokalypsens fire ryttere ber Johannes om å se deres ødeleggelser.

Trivia: Elem Klimov lagde ikke flere filmer etter denne, og uttalte at han hadde sagt det han ville si.

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter og medlemskap selges i døra.

Tidligere visninger:

  • lørdag 13.10.18 Kl. 15:00