KOKKEN, TYVEN, HANS KONE OG HENNES ELSKER

KOKKEN, TYVEN, HANS KONE OG HENNES ELSKER

Regi:
Peter Greenaway
Lengde:
2t 4m
År:
1989
Originaltittel:
THE COOK, THE THIEF, HIS WIFE & HER LOVER
Medvirkende:
Richard Bohringer, Michael Gambon, Helen Mirren
Land:
Storbritannia, Frankrike, Nederland
Språk:
Engelsk (engelske undertekster)
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

Try the cock, Albert. It’s a delicacy, and you know where it’s been.

KOKKEN, TYVEN, HANS KONE OG HENNES ELSKER er en britisk krimdramafilm fra 1989. Filmen er skrevet og regissert av Peter Greenaway, som ofte lager film om sterke manipulerende kvinner. Georgina (Mirren) er kona til den barbariske krimsjefen Albert Spica (Gambon) som eier den luksuriøse franske restauranten Le Hollandaise. Hun har en hemmelig affære med en stille bokselger mellom måltider på restauranten, ved hjelp av de ansatte. Filmen skildrer «Upstairs, Downstairs»-temaet på en interessant måte med mat, farger, sex, tortur og kannibalisme. Den ble omtalt som en ganske kontroversiell film når den kom ut.

Regissør Greenaway bruker forskjellige farger på innspillingsplassene i filmen. Kjøkkenet er for det meste grønt, setene i restauranten er røde, toalettene er hvite og ytre lokaler er blå. Fargene til karakterenes klær endrer seg når de går fra rom til rom. Til og med sigaretten til hovedkarakteren skifter farger. Dette kan ha noe med at Peter Greenaway opprinnelig er maler, som tar kunstinspirasjon fra renessanse, barokk og særlig flamsk maleri. Med kombinasjon av farger bruker han også lange sekvenser som går gjennom kjøkkenet til toalettet som symbolisme av mat som går gjennom fordøyelsessystemet.

Omtale: Jennifer Britt Lundberg Hansen

Trivia: Første av fire samarbeider mellom Sir Michael Gambon og Ciarán Hinds, med deres mest kjente opptreden som brødrene Albus og Aberforth Dumbeldore i Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011).

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter og medlemskap til filmklubben kan kjøpes i døra før hver visning.

Tidligere visninger:

  • onsdag 12.02.20 Kl. 21:00