Körkarlen

Körkarlen

Regi:
Victor Sjöström
Lengde:
1t 46m
År:
1921
Originaltittel:
Körkarlen
Medvirkende:
Victor Sjöström, Hilda Borgström, Tore Svennberg, Astrid Holm
Land:
Sverige
Språk:
Stum (svensk tekst)
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

Svensk skrekk-klassiker og en av Ingmar Bergmans favorittfilmer!

I likhet med de aller fleste Sjöström-filmer har også KÖRKARLEN holdt seg bemerkelsesverdig godt. Den er basert på en roman av Selma Lagerlöf, og er etter snart hundre år fremdeles en uhyggelig spøkelseshistorie om forbrytelse og straff. I skrekkfilmkretser har filmen status på nivå med Dr. Caligaris kabinett og Nosferatu. Samtidig er dette også en rørende kjærlighetshistorie og et sterkt drama. Det er en gripende film som regnes som kanskje det viktigste verket i den svenske film-gullalderen og produksjonen som ble Victor Sjöströms internasjonale gjennombrudd og førte ham til Hollywood.

Dødskjerren

Alkoholikeren David Holm har drevet både familie og svirebrødre inn i nød og elendighet. Rett før klokken slår midnatt nyttårsaften, blir han skadet i et fylleslagsmål. Da får han besøk av selveste Dødskjerren, som gir ham beskjed om at han må ta over den grufulle jobben som kjørekar og sjelesanker.

Teknisk imponerende

Ved siden av gjennomført bruk av tilbakeblikk, benyttet Sjöström og hans fotograf Julius Jaenzon seg av virkningsfulle dobbelt-eksponeringer for å få frem de ulykkelige sjelers vandring blant de levende.

Stumfilm, men ikke uten lyd!

Det fantes ingen spesialskrevet musikk til Körkarlen, men man vet at det under premieren i 1921 ble spilt verk av blant andre Ture Rangström og Felix Mendelsohn. Hver kino, eller kanskje hver enkelt visning, hadde ulikt musikalsk akkompagnement, avhengig av hvilke musikere og instrumenter hvert sted hadde til disposisjon. Kopien vi skal vise er digital og har et lydspor bestående av musikk skrevet av Matti Bye til dvd-utgaven som kom på 90-tallet. Matti Bye har jobbet som stumfilmkomponist og –musiker i mange år og regnes som en ekspert på feltet.

Merk: filmen vises med svenske tekster.

Tidligere visninger:

  • torsdag 03.05.18 Kl. 18:30
  • mandag 07.05.18 Kl. 18:30