KLOKKER I MÅNESKINN
Foto: Nasjonalbiblioteket

KLOKKER I MÅNESKINN

Regi:
Kåre Bergstrøm
Lengde:
1t 32m
År:
1964
Medvirkende:
Henny Moan, Lars Nordrum, Frank Robert
Land:
Norge
Språk:
Norsk tale (utekstet)
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

Bilde: Nasjonalbiblioteket

Har De klokke på Dem, doktor Kahrs?

KLOKKER I MÅNESKINN er en norsk film basert på André Bjerkes bok Enhjørningen fra 1963 (Bjerke skrev også manus). Det er en antologifilm som handler om fire forskjellige mennesker som er samlet for en bridgeaften. Mystiske og overnaturlige hendelser preger denne glemte norske filmperlen fra regissør Kåre Bergstrøm som hadde tidligere regissert De dødes tjern i 1958.

På begynnelsen av 1960-tallet var regissør Kåre Bergstrøm sentralt i den norske filmpolitikken. Bergstrøm og en rekke andre norske filmarbeidere var misfornøyd med ansettelsen av Otto Carlmar som produksjonsdirektør i Norsk Film A/S. Før innspillingen av KLOKKER I MÅNESKINN var ferdig, sa Bergstrøm opp sin faste stilling i selskapet. Forsiden av VG ropte «Krise i norsk film» og Bergstrøm kritiserte Carlmar: «Han ville pådytte meg sitt filmsyn, som jeg finner gammeldags og dårlig kunstnerisk motivert». Erfarne filmarbeidere i Norge varslet styret i Norsk Film A/S om en boikottaksjon med et brev dersom ikke selskapets drift, ledelse og holdning ble endret. Med undertegn av navn som Carsten E. Munch, Erik Borge og Arne Skouen i spissen ble de i etterkant kjent som «De 44». Boikotten endte med at Erik Borge ble ansatt som kunstnerisk leder i juli 1965.

Omtale: Jennifer Britt Lundberg Hansen

Trivia: Musikken er komponert av Gunnar Sønstevold som også har musikken i de norske klassikerne De dødes tjern og Fjols til fjells.

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter og medlemskap til filmklubben kan kjøpes i døra før hver visning.

Tidligere visninger:

  • onsdag 26.02.20 Kl. 21:00