KINESISK RULETT [35mm]

KINESISK RULETT [35mm]

Regi:
Rainer Werner Fassbinder
Lengde:
1t 26m
År:
1976
Originaltittel:
Chinesisches Roulette
Medvirkende:
Margit Carstensen, Anna Karina, Alexander Allerson, Ulli Lommel, Andrea Schober
Land:
Vest-Tyskland
Språk:
Tysk (norsk tekst)

KINESISK RULETT er en av Fassbinders mest stilistisk sofistikerte filmer, med et kamera som aldri har vært så bevegelig i en Fassbinder-film før, og med et skoledannende billedspråk hvor reflekterende flater som glass, metall og speil spiller en viktig rolle i å fremheve følelsene til personene som er involvert (Columbia University hadde i sin tid et helt kurs viet denne filmen alene).

Filmens sentrale scener utspiller seg i den store stuen på landstedet, hvor det står et barskap av glass. Ved å utnytte linjene, speilvirkningene og refleksene i skapet oppnår Fassbinder uanstrengt ekstreme virkninger. "Overflatisk sett kan Kinesisk rulett minne om en av Claude Chabrols moderne ekteskapstragedier, men Chabrol framstår som den rene amatør sammenliknet med den fantastisk nøyaktige, virtuost kalkulerende kameraføringen som Fassbinder og fotograf Michael Ballhaus mestrer her." (Christian Braad Thomsen).

En handikappet og ondsinnet datter sørger for at begge foreldrene, uten å vite om hverandre, drar til familiens landsted med sine respektive elskere den samme helgen. Overraskelsen er selvsagt stor når de møter hverandre der, men ikke større enn at de klarer å "opptre som voksne" og tilbringe helgen sammen. Datteren kommer også, sammen med sin stumme sykesøster og et par andre. Ganske snart begynner de å spille selskapsspillet "kinesisk rulett" (Fassbinders eget favorittspill), et slags "truth-or-dare", som etter hvert får temmelig dramatiske konsekvenser.

Tidligere visninger:

  • onsdag 23.10.19 Kl. 19:00
  • tirsdag 29.10.19 Kl. 20:15